Weer muziekpiraat voor de rechter

De jacht op muziekpiraten is voorlopig nog niet ten einde. Vorige week dwong de muziekindustrie Kazaa tot een schikking, nu ligt het populaire programma Limewire onder vuur. Enkele grote platenmaatschappijen, waaronder Universal en Sony BMG, hebben de makers van Limewire in de VS voor de rechter gedaagd. De muziekindustrie verwijt het softwarebedrijf inbreuk op auteursrechten. Limewire zou gebruikers aanmoedigen muziek te ruilen zonder toestemming van rechthebbenden.

Moederbedrijf Lime Group LLC, de bedrijfsonderdelen die de software ontwerpen en distribueren, en enkele leidinggevenden zijn vrijdag aangeklaagd bij de rechtbank in New York. Dat blijkt uit een verklaring van brancheorganisatie Recording Industry Association of America (RIAA).

Het is een volgende stap in het gevecht van de muziekindustrie tegen muziekpiraterij. Ruim een week geleden werd bekend dat het moederbedrijf van Kazaa, Sharman Networks, circa 80 miljoen euro aan vier grote muziekbedrijven betaalt. Bovendien krijgt Kazaa filters om het illegaal ruilen van muziek en films te voorkomen.

In de zaak tegen Limewire eist de muziekindustrie een vergoeding van 150.000 dollar (116.500 euro) voor elke overtreding die met Limewire wordt begaan. De eigenaren van Limewire zouden geld verdienen door overtredingen te begaan.

De Limewire-zaak is de eerste rechtszaak wegens muziekpiraten sinds de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof vorig jaar dat technologiebedrijven kunnen worden aangeklaagd voor het schenden van auteursrechten als zij bezoekers stimuleren om muziek en films te ‘stelen’ via internet.

Het programma Limewire kwam dit voorjaar in het nieuws in Nederland. Gevoelige informatie van het ministerie van Defensie werd via de software openbaar. Een werknemer ruilde thuis muziek en films via Limewire, maar stond er niet bij stil dat hij zo ook een deel van de (geheime) documenten op zijn harde schijf openstelde. Ook vertrouwelijke dossiers uit de pc van een officier van justitie op Bonaire kwamen via Limewire op straat te liggen.