VS en Frankrijk eens over resolutie Libanon

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal in de komende dagen waarschijnlijk stemmen over een ontwerpresolutie die een einde moet maken aan het geweld in Libanon. De Verenigde Staten en Frankrijk hebben na een week onderhandelen overeenstemming bereikt over een ontwerptekst. Daarin roept de Veiligheidsraad op tot een onmiddellijk einde aan „alle aanvallen door Hezbollah” en „alle offensieve militaire operaties door Israël”.

De bestaande VN-vredesmacht in Libanon, UNIFIL, moet toezien op naleving van het bestand. Ook voorziet het voorstel in een internationale troepenmacht in Zuid-Libanon.

De Libanese regering heeft de Veiligheidsraad gisteren laten weten niet tevreden te zijn met de tekst. In het ontwerp wordt niet geëist dat Israël zijn militairen uit Libanon terugtrekt. Ook is er geen afspraak over de uitwisseling van gevangenen tussen Israël en Hezbollah.

Israël benadrukt dat het zich volgens het voorstel mag blijven verdedigen tegen aanvallen door Hezbollah. Minister van Justitie Haim Ramon liet gisteren weten dat Israël zal doorgaan met aanvallen op Hezbollah-doelen, zolang er geen internationale vredesmacht in Zuid-Libanon is gestationeerd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice waarschuwde dat de resolutie in de praktijk het geweld niet volledig zal beëindigen, maar dat rekening moet worden gehouden met „schermutselingen”.

Bij raketaanvallen door Hezbollah zijn gisteren zeker twaalf Israëlische reservisten omgekomen in het dorp Kfar Giladi, in het noorden van Israël. Er zouden tientallen gewonden zijn. Ook bestookte Hezbollah gisteravond de Israëlische havenstad Haifa met raketten, waarbij drie burgers omkwamen en ruim 40 gewonden vielen. In Libanon zouden bij Israëlische luchtaanvallen zestien doden zijn gevallen, onder wie drie Hezbollah-strijders. (Reuters, AP, AFP)