Vriend Floyd

Terwijl de rest van de wereld hem beschuldigt en in één moeite door veroordeelt, en terwijl zijn ploeg Phonak aankondigt hem te zullen ontslaan, kan Floyd Landis in elk geval nog op één man rekenen. Testosterongebruik of niet, Oscar Pereiro noemt de Amerikaanse wielrenner nog altijd „een vriend”. De Spaanse nummer twee van de afgelopen Tour, die na eventuele diskwalificatie van Landis tot winnaar zal worden uitgeroepen, zou zich op kunnen stellen als het grootste slachtoffer in deze affaire. „Landis heeft de boel bedrogen en daardoor ben ik een unieke en lucratieve huldiging als Tourwinnaar op de Champs-Elysée misgelopen”, zoiets. Wie zou Pereiro zo’n uitspraak kwalijk hebben genomen? Maar nee, ondanks alles blijft oud-ploeggenoot Landis gewoon zijn vriend. In 1977 won Bernard Thévenet de Tour met een kleine voorsprong op Hennie Kuiper. Na zijn carrière gaf de Fransman toe verboden corticosteroïden te hebben gebruikt. Denk niet dat een bedrogen Kuiper woedend alsnog de Tourzege claimde. De twee oud-coureurs schudden elkaar nog iedere Tour bijna dagelijks vriendschappelijk de hand in het Village Départ. In de Tour van 1988 werd bekend dat de latere winnaar Pedro Delgado gebruik had gemaakt van het maskeringsmiddel probenicide, toen al wel op de dopinglijst van het IOC maar nog niet verboden in de Tour. Denk niet dat nummer twee Steven Rooks zich publiekelijk afvroeg wat Delgado moest maskeren. Hooguit vertelde de Noordhollander nog eens het verhaal hoe ze zijn Spaanse oud-ploegggenoot bij PDM het zinnetje „ik ben Pedro hondelul” leerden. Altijd lachen, als ze elkaar weer eens ontmoeten bij een koers. Wielrenners verraden elkaar niet. Maar dan sponsors en managers van de ploegen… Dat doping-geduide middelen worden gebruikt, weten ze allemaal. Toch spelen ze de vermoorde onschuld als een renner wordt betrapt. Zal Phonak minder gehoorapparaten verkopen, na de afgelopen Tour? Dank Landis, maar nu wegwezen! Alsof ploegleiding niet minimaal medeverantwoordelijk is voor wat er in de Tourhotels gebeurt. Alsof Phonak geen dubieus dopingverleden heeft. In plaats van hard te veroordelen, kunnen ze beter een voorbeeld nemen aan Oscar Pereiro.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten