Voorzitter Palestijns parlement opgepakt, twee doden in Gaza

Gaza. Het Israëlische leger heeft de voorzitter van het Palestijnse parlement gisteren in zijn huis in Ramallah gearresteerd. Volgens Israël was Aziz Dweik een ”wettig doelwit”, omdat hij een belangrijk Hamaslid is. Het Israëlische leger had Dweiks huis al twee keer eerder omsingeld.

De Palestijnse premier Ismail Haniyeh heeft Israël in een reactie van ”piraterij” beschuldigd. Ook de voorzitter van het Europese Parlement, Josep Borrell, noemde de arrestatie onacceptabel en riep op tot vrijlating van Dweik. Eind juni pakte Israël ook al twintig Palestijnse parlementariërs en acht ministers op.

Bij acties van het Israëlische leger in de Gazastrook kwamen dit weekeinde een 13-jarige jongen en een 25-jarige man om. Israël is in de Gazastrook sinds drie dagen weer op zoek naar een Israëlische korporaal, die in juni door Palestijnse strijders werd ontvoerd.