Volleybal: Nederland bereikt Final Four

De Nederlandse volleyballers hebben zich gisteren in Rakvere verzekerd van een plaats in de Final Four van de European League. De formatie van bondscoach Peter Blangé versloeg Estland met 3-0 (25-23, 25-19 en 31-29). Afgelopen weekend werd ook gewonnen van Spanje (3-0) en Slowakije (3-0).

Nederland behaalde daarmee zijn negende zege in de Final Four, waarvan de eindronde op 19 en 20 augustus in het Turkse Izmir wordt gespeeld. Daarvoor won de formatie onder leiding van Blangé al zes keer in de kwalificatie voor het EK. „Dat zegt me niet veel”, zei Blangé. „Hooguit leuk voor de statistieken. Belangrijker is dat de kentering is ingezet.”

De oud-international, die tien jaar geleden olympisch kampioen werd in Atlanta, wil vooral vooruitkijken. „Er is weer perspectief. Het heeft geen zin te praten over wat we allemaal niet hebben gehaald. Feit is dat er mogelijkheden zijn Peking 2008 te bereiken. De spelers moeten zich nu verder ontwikkelen en ook ervaring opdoen bij wedstrijden in bijvoorbeeld de Champions League.”

In Rakvere zette Blangé, die de vermoeide Guido Görtzen thuisliet, al zijn spelers in. Een duidelijke basis is over de laatste weken niet echt aan te wijzen, zei de trainer. Alle posities zijn dubbel bezet, door vrijwel gelijkwaardige spelers. „Bovendien zou het belachelijk zijn in deze uitgebreide reeks elk weekeinde dezelfde zes in te zetten. Die zijn dan kapot bij de eindronde. We hebben ze allemaal hard nodig. Volgende week bij het toernooi in Berlijn hebben we de luxe positie nog verder te kunnen testen. We zijn toch al geplaatst voor de eindronde.”

Al te veel waarde wil Blangé nog niet hechten aan de opmars van de laatste weken. „Het is een momentopname en het zijn doorgaans niet ‘s werelds sterkste landen waarmee we op dit niveau te maken krijgen. Straks bij de finale ontmoeten we echter wel een paar teams die niet misselijk zijn. Dan weten we meer. Maar ik zie de toekomst zonnig in. We koesteren dit succes.”

Nederland speelt volgend weekeinde in Berlijn nog tegen Duitsland, Kroatië en Estland.

(ANP)