Verdachte in zaak cafébaas opgepakt

Het openbaar ministerie heeft een derde verdachte gearresteerd in het onderzoek naar de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl. Het gaat om de 37-jarige Fred R., die vorige week in Spanje werd aangehouden op verzoek van de Nederlandse autoriteiten. In deze zaak werden eerder al twee verdachten aangehouden in Zaanstad en Zaandam.

De in april van dit jaar vermoorde Van der Bijl werkte jarenlang samen met Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. In 2005 en 2006 sprak hij met de politie over Holleeder, door wie Van der Bijl naar eigen zeggen werd afgeperst. Justitie onderzoekt of de moord op Van der Bijl daarmee samenhangt.

De van moord verdachte Fred R. is geen onbekende voor justitie. Hij werd vervolgd voor betrokkenheid bij moord en poging tot moord. De rechtbank in Zwolle veroordeelde hem hiervoor tot 17 jaar maar dat vonnis werd in hoger beroep vernietigd door het hof in Arnhem. Twee weken geleden werd Fred R. in hoger beroep vrijgesproken voor de betrokkenheid bij wapenhandel naar aanleiding van een wapenvondst in een woning in Vinkeveen. Fred R. werd eerder wel veroordeeld voor vuurwapenbezit en oplichting.

Volgens advocaat P. Plasman is Fred R. in Spanje gearresteerd op grond van een verklaring van een gevangenisinformant. „Deze man heeft verklaard dat hij door mijn cliënt is benaderd om Van der Bijl te vermoorden”, aldus Plasman. De raadsman omschrijft deze getuigenis als een „vaag verhaal”.