Trap ingestort bij Utrechts festival

Tijdens een muziekfestival in de binnenstad van Utrecht is gisteravond een trap met toeschouwers ingestort. Er zijn zeker acht mensen zwaargewond geraakt, van wie drie in kritieke toestand verkeren. Ruim tien mensen zijn lichtgewond.

De permanente houten trap in de scherpe bocht van de Oudegracht, die het straatniveau en de kade verbindt, brak rond kwart voor tien ‘s avonds af van de muur. Rond die tijd stonden en zaten volgens ooggetuigen tientallen mensen op en onder de trap. Vlak naast de werf voer een aantal boten.

„Het ging heel plotseling en geluidloos”, vertelt Catherina Dijkstra die met twee vriendinnen net boven de trap stond. De trap werd vervolgens met man en macht omhoog gehouden zodat diegenen die er onderlagen konden wegkomen.

Ooggetuigen aan de andere kant van de gracht zagen hoe de trap afbrak en de naar schatting zestig man die op de trap stonden binnen een paar seconden naar beneden vielen.

Een aantal van hen viel in de gracht en kwam onder boten en pontons terecht. Twee duikteams waren nog geruime tijd bezig te zoeken naar mogelijke drenkelingen. Er wordt niemand vermist.

Vrijwel onmiddellijk is gisteren een forensisch onderzoek naar het ongeluk begonnen. De recherche, bouw- en woningtoezicht en de Arbo-dienst zijn bezig met een inspectie.

Het ongeluk gebeurde tijdens de jaarlijks terugkerende Muzikale Botenparade. Boten met diverse muziekacts voeren door de Oudegracht en legden op vijf plaatsen aan voor een kort optreden. Zes- tot zevenduizend mensen woonden de optredens bij.

Het ongeluk gebeurde tijdens een optreden van de Braziliaans-Nederlandse band Zuco 103 op een drijvend podium, het slotoptreden van het festival. Het optreden werd onmiddellijk stilgelegd.