Televisie Voorkeur

In de reportage Im Zug auf das Dach der Welt aandacht voor de nieuwe 4000 kilometer lange spoorverbinding tussen Peking en Tibet. Mao Zedong droomde er al van. De trein rijdt soms op hoogtes van meer dan 5000 meter boven de zeespiegel. ARD, 22.45-23.15u. The first train from Lhasa Railway Station crosses a bridge on the Qinghai-Tibet Railway near Lhasa, in Tibet, China, Saturday, July 1, 2006. China on Saturday opened the first train service to Tibet on the world's highest railway, a controversial engineering marvel meant to bind the restive Himalayan region to China. (AP Photo) ** CHINA OUT ** Associated Press

actualiteiten

Nova. Aandacht voor het trapongeluk aan de Utrechtse Oude Gracht waarbij acht mensen zwaargewond zijn geraakt. In de serie De beuk erin laat laat Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, de werkgeversorganisatie van bouwbedrijven zien wat hij het lelijkste gebouw vindt. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Explorations: Shattered. Wetenschappelijke serie met vanavond aandacht voor de slaap. Aan slaapgebrek ga je sneller dood dan aan voedselgebrek. Waarom is de slaap zo essentieel voor het leven? National Geographic, 19.00-19.30u.

Terzake zomer: Ruiken honden kanker? In de VS en in Groot-Brittannië zijn hoopgevende experimenten aan de gang met honden. De dieren zijn in staat op basis van een reeks urine- of ademstalen die van kankerpatiënten te lokaliseren. Reportage over de vraag of ze patiënten ook vroegtijdig kunnen detecteren. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Keerpunt: De mijnramp van Marcinelle. Precies een halve eeuw geleden vond in Marcinelle de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis plaats. Een weerbarstig koolwagentje bracht een fatale kettingreactie op gang die aan 262 mensen het leven kostte. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

Deutschland ade. Slot van een tweedelige serie over Duitsers die het vaderland de rug toe keren om in het buitenland een nieuwe toekomst op te bouwen. Twee families worden gevolgd tijdens hun nieuwe avontuur in Nieuw-Zeeland en Canada. ARD, 21.00-21.45u.

De glorie van de Middeleeuwen: Ridders, hovelingen en de duivel. Eerste deel van een vierluik over over Europa in de Middeleeuwen. De adel en de ridderstand waren een bastion van macht en bescherming, maar ook van onderdrukking. Ze lagen aan de oorsprong van een hof- en riddercultuur, die met z’n emotionele en morele erecode een stempel heeft gedrukt op de westerse kunst en literatuur. België 2 (Canvas), 23.05-24.00u.

Apocalyps Vietnam. Tweede deel van een vijfdelige serie over de Amerikaanse oorlog in Vietnam. In 1964 begon Amerika de oorlog. Kort na toestemming van het Amerikaanse congres aan president Johnson landden de eerste Amerikaanse mariniers in Vietnam. Op het hoogtepunt van de oorlog waren daar meer dan 500.000 Amerikaanse militairen. Ook met onbekende beelden uit de archieven van Hanoi en Saigon. Ned.1, 23.45-0.35u.

informatief

De toekomst: Sixty and the city. Herhaling van de uitzending uit de serie over de toekomst waarin we niet meer oud te worden! Dankzij pillen, zalfjes, facelifts,aangepast medicijngebruik en genetische correcties wordt 120 jaar een haalbare leeftijd. De rollator maakt plaats voor hoogbejaarde vrouwen op naaldhakken en heupbroeken. Ook zouden de oudjes blijven doorsporten en een actief seksleven hebben. Ned.3, 20.05-20.40u.

Seaside rescue. Reportageserie over het werk van de Britse kustwacht met vanavond een zoektochten naar twee tieners die in een roeibootje onderweg waren naar Frankrijk, een surfer die in Cornwall wordt vermist en een gezonken speedboot met drie kinderen aan boord. BBC1, 20.30-21.00u.

Hello goodbye. Joris Linssen gaat op Schiphol op zoek naar de verhalen achter het nemen van afscheid en hereniging, liefde, familie en vriendschap. We horen over liefde op het eerste gezicht op Texel, een groep uitgelaten vrouwen uit Turkije, een man over de verwerking van zijn oorlogstrauma en een gele roos voor een bruid. Ned.1, 21.55-22.30u.

Dokument: Huis te koop. Tweede aflevering van een drieluik waarin een gezin gedwongen is hun huis te verkopen. Jan en Hetty hebben hun huis al vier maanden in de verkoop staan. Ze beginnen te twijfelen aan de verkoopkwaliteiten van hun makelaar. Een open huis moet nieuwe belangstellenden lokken. Ned.1, 23.00-23.45u.

Animal rescue: Persistence. Aflevering in een serie over het werk van de Engelse dierenbescherming. Twee honden worden dood op een parkeerplaats gevonden. Ze lijken te zijn doodgeslagen. En elders wordt gecontroleerd of er geen honden in te hete auto’s opgesloten zitten. BBC1, 23.35-0.05u.

BBC Four on BBC Two: Tales from Berlin. Reportage over de heropleving van Berlijn. BBC2, 0.20-1.20u.

sport

Atletiek: EK outdoor Göteborg. Rechtstreekse verslagen, samenvattingen en interviews met deelnemers aan de Europese kampioenschappen atletiek in het Zweedse Göteborg. Ned.2 17.45-21.05u.