Televisie Film van de dag

RoboCop. Op 14 september komt Paul Verhoevens Zwartboek in de bioscoop, de film waarmee hij terugkeert als in Nederland opererende cineast. Ook het onderwerp is typisch Nederlands: het grijsgebied tussen goed en fout in WOII. In zijn eerste Amerikaanse film, RoboCop, wilde Verhoeven zo Amerikaans mogelijk voor de dag komen. Toch kon hij het niet laten om in de sciencefictionfilm over een cyborg-politieman die de orde moet herstellen in Detroit zijn Europese ‘sensibiliteit’ te stoppen. Zo moest de cyborg lijken op de vrouwelijke robot uit Fritz Langs Metropolis (1927) en zag Verhoeven parallellen met Eisensteins Iwan, de Verschrikkelijke. Hoe Amerikaans RoboCop dan misschien ook is, Verhoeven kreeg plezier in het project toen hij overeenkomsten zag met Tom Poes in het land van de blikken mannen. De ‘commercial breaks’ in de film tonen de cineast op zijn meest satirisch.(Paul Verhoeven, 1987, VS), RTL 7, 22.25-0.25u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg