Sluiting olieveld BP overrompelt markten

Topman John Browne (midden) van de Britse oliemaatschappij BP laat zich in Alaska bijpraten over de problemen bij het Prudhoe Bay-olieveld, waar in maart 900.000 liter olie is weggelekt. BP besloot gisteren het volledige olieveld voorlopig te sluiten na het ontdekken van grote roestplekken in de pijpleiding. Foto AP John Kurz, operation manager for the Prudhoe Bay oil field, right, explains to Lord John Browne, CEO of BP, center, and BP America Chairman and President Bob Malone, left, the steps taken to remediate the area affected by the 200,000 gallon oil leak on March 2, 2006 during Browne's visit to the oil field on Alaska's North Slope, Friday Aug. 4, 2006. BP Exploration Alaska, Inc. began shutting down the Prudhoe Bay oil field Sunday Aug. 6 after the discovery of unexpectedly severe corrosion and a small spill from a Prudhoe Bay oil transit line. (AP Photo/Al Grillo) Associated Press

De toch al gespannen oliemarkten reageerden vanmorgen heftig op de bekendmaking door BP dat het bezig is een olieveld in Alaska te sluiten wegens ernstige technische problemen. Het gaat om het grootste olieveld in de VS met een dagproductie van 400.000 vaten olie. Dat is 8 procent van de totale dagelijkse Amerikaanse olieproductie.

De oliemarkten werden door het nieuws van het Britse energieconcern overrompeld. „Het Miden-Oosten is een dreiging, maar Alaska is een echte verstoring”, zei een olieanalist in Singapore vandaag tegen het Amerikaanse persbureau AP. Een analist in Tokio verklaarde dat 400.000 vaten heel veel is en dat een prijsexplosie van 10 dollar per vat mogelijk is.

Brent, de toonaangevende oliesoort die tweederde van de mondiale olieprijzen bepaalt, steeg vanmorgen in Londen met 1,09 dollar tot 77,26 dollar per vat. In Singapore steeg de prijs van Amerikaanse olie vandaag met 1,23 dollar tot 75,99 dollar per vat.

BP Exploration Alaska begon gisteren met het afsluiten van de olieproductie in Prudhoe Bay wegens ernstige corrosie en een klein lek in een transportpijpleiding. BP zei niet te weten wanneer de problemen zullen zijn opgelost en hoe lang de sluiting zal duren.

In maart deden zich met het olieveld van BP in Alaska al twee incidenten voor waarbij grote hoeveelheden olie weglekten. Naar een van die zaken loopt nog een justitieel onderzoek. BP wordt al langere tijd achtervolgd door slecht nieuws. Vorig jaar kreeg het bedrijf een hoge boete opgelegd nadat een explosie op een Texaanse raffinaderij aan vijftien werknemers het leven had gekost. BP staat dan ook onder almaar steviger kritiek op zijn veiligheidsbeleid. Dit jaar werd een drietal handelaren van BP beschuldigd van onrechtmatig handelen in olieproducten.

De mondiale olieprijzen staan al geruime tijd door politieke spanningen onder druk. Acties van militanten in Nigeria, het atoomprogramma van Iran, de oorlog in Irak, het Israëlisch-Palestijnse conflict, het orkaanseizoen in de VS en het sluiten van een paar grote olievelden in Mexico hebben eraan bijgedragen dat de olieprijs het afgelopen jaar al met 24 procent gestegen is.

Bovendien, en niet in de laatste plaats, is er de explosieve vraag naar olie vanuit de opkomende economische grootmachten India en vooral China. China bepaalt al zo’n 40 procent van de mondiaal gestegen vraag naar olie. Hoewel de olieprijzen de laatste tijd hardnekkig schommelen rondom de 75 dollar per vat, houden sommige analisten er rekening mee dat de prijzen vroeg of laat de 100 dollar per vat zullen bereiken.