Sijsling beste in Russische challenger

De achttienjarige tennisser Igor Sijsling ligt na zijn zege in een challenger ver voor op de doelstellingen.

Igor Sijsling (18) is een van de talenten die in 1999 als jong mannetje onder de nieuwe aanpak viel van de tennisbond om talenten groot te brengen. Samen met leeftijdgenoten als Robin Haase, Antal van der Duim en Thiemo de Bakker geldt hij nu als de nieuwe hoop voor de toekomst. Volgens de planning van de tennisbond zou Sijsling dit jaar een plek bij de beste zevenhonderd tennissers van de wereld moeten verdienen. Dat doel heeft de geboren Amsterdammer allang gehaald. Sijsling schreef gisteren in het Russische Saransk het eerste challengertoernooi dat hij speelde direct op zijn naam. Op de vandaag verschenen wereldranglijst steeg het talent 178 plaatsen naar nummer 299. Volgende week maakt Sijsling zijn opwachting bij de nationale tenniskampioenschappen. Hans Felius, technisch directeur van de tennisbond, prijst de ontwikkeling van Sijsling.

Hoe belangrijk is de zege van Sijsling voor het Nederlandse tennis?

Felius: „De overwinning is vooral belangrijk voor die jongen zelf. Onlangs schreef hij al een future op zijn naam en nu dus ook zijn eerste challenger. Qua niveau is dat te vergelijken met de kwalificaties voor een grandslamtoernooi. Dan heb je het over tennissers die tussen de plaatsen honderd en 250 staan.”

Is de prestatie van Sijsling mede het gevolg van de nieuwe weg die de tennisbond in 1999 is ingeslagen?

„Dat zou je wel kunnen zeggen. Destijds behoorde hij tot de talenten van onder de twaalf jaar waar we ons toen op richtten. Hij heeft de volledige weg afgelegd die we voor hem uitgestippeld hebben. Destijds vonden veel mensen onze doelstellingen veel te voortvarend. Nu vinden ze ons misschien te conservatief als we zeggen dat hij in 2008 bij de beste honderd van de wereld moet zien te komen.”

Wat kunnen we de komende tijd nog van Sijsling en de andere talenten verwachten?

„Dit jaar zullen ze zich vooral richten op de challengers. Het kwalificatietoernooi van de Australian Open volgend jaar januari zou een doel kunnen zijn. Het is logisch dat de media veel van ze verwachten in een tijd dat andere tennissers niets presteren.”