Renner Landis wil via rechter Tourzege terug

De Amerikaanse wielrenner Floyd Landis wil via de rechtbank zijn zege uit de Tour de France veiligstellen. Dat heeft de Amerikaanse advocaat van de wielrenner aangekondigd. Landis dreigt zijn Tourzege kwijt te raken nadat hij is betrapt op het gebruik van het verboden dopemiddel testosteron.

Zaterdag maakte de Internationale Wielerunie (UCI) bekend dat ook de contra-expertise van zijn urinestaal positief bleek. Landis testte positief op testosteron na de zeventiende rit in de Ronde van Frankrijk naar Morzine. Die won hij op spectaculaire wijze nadat hij de dag ervoor op de slotklim naar La Toussuire, in de Alpen, een gigantische inzinking had gekend. Volgens de contra-expertise blijkt dat de urine van Landis sporen van synthetische testosteron bevatten. Dat betekent dat de testosteron niet op natuurlijke wijze is aangemaakt, in tegenstelling tot wat de Tourwinnaar zelf beweert.

De organisatie van de Ronde van Frankrijk kondigde meteen aan dat Landis zijn eindzege wordt afgenomen. „Voor ons is hij niet meer de winnaar van de Tour”, reageerde directeur Christian Prudhomme. Daardoor wordt de tweede in de uitslag, de Spanjaard Oscar Pereiro, de nieuwe winnaar van de Ronde van Frankrijk. Hij voelt zich voor ‘99 procent’ Tourwinnaar, verklaarde hij zaterdag na de bekendmaking van het nieuws over Landis. Hij verwacht over enkele dagen of weken officieel op de hoogte te worden gebracht van zijn Tourzege.

Maar dat zou wel eens veel langer kunnen duren. Want de Amerikaanse advocaat van Landis, Howard Jacobs, kondigde aan dat hij via de rechtbank alsnog wil bewijzen dat Landis geen dope heeft gebruikt. Het kan een juridische procedure worden die wel zes maanden kan duren.

Het dossier van de wielrenner werd zaterdag al doorgestuurd naar het Amerikaanse anti-dopingagentschap (Usada). Die instantie moet nu beslissen over de straf voor Landis. Hij krijgt vrijwel zeker een schorsing van twee jaar. Volgens de code die is afgesproken tussen de wielerploegen mag hij na die schorsing ook twee jaar lang niet uitkomen in wedstrijden die onder de ProTour-competitie vallen, de reeks wedstrijden in een eredivisie van de wielersport. Daardoor is de carrière van de 30-jarige renner bijna zeker voorbij.

Zaterdag werd Landis op staande voet ontslagen door zijn ploeg Phonak. Vorig jaar werd de Amerikaan kopman bij de Zwitserse formatie, nadat hij bij US Postal knecht was geweest van zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong, die zijn carrière inmiddels heeft beëindigd.