Offensief van leger Sri Lanka tegen Tijgers

Het Sri Lankese regeringsleger heeft vanochtend hevige artilleriebeschietingen uitgevoerd op stellingen van de Tamil Tijgers bij de noordoostelijke stad Mutur, even ten zuiden van de belangrijke havenstad Trincomalee. De rebellen blokkeren daar een irrigatiekanaal waardoor veel Sinhalese dorpen in het achterland al meer dan veertien dagen verstoken blijven van water.

De nieuwe beschietingen volgen op een aanbod, gisteren, van de Tamil Tijgers om de waterblokkade op te heffen en een nieuwe overeenkomst te sluiten over de verdeling van water tussen de (hindoestaanse) Tamil-gemeenschappen en de (boeddhistische) Sinhalese dorpen.

Ook gisteren werd in Mutur de vondst bekend van de lijken van vijftien Sri-Lankese hulpverleners in dienst van de Franse organisatie Action contre la faim. De elf mannen en vier vrouwen verleenden hulp aan de slachtoffers van de tsunami van december 2004. Zij werden dood aangetroffen in hun kantoor; de meesten waren door het hoofd geschoten. Het gaat om veertien Tamils en één moslim. Onbekend is wie achter de aanslag zit. De Tamil Tijgers en het Sri Lankese leger geven elkaar de schuld.

Door de gevechten van de afgelopen weken is Mutur veranderd in een spookstad. 20.000 tot 30.000 inwoners zijn gevlucht.

In de oude koningsstad Kandy, in het zuiden van Sri Lanka, werd vanochtend een hoge politieofficier opgeblazen, vermoedelijk door de Tamil Tijgers.

Het regeringsleger heeft vanochtend gezegd dat zijn operatie er uitsluitend op is gericht de watertoevoer bij Mutur te herstellen. De Tamil Tijgers spreken evenwel van een militair offensief, en hebben vergelding aangekondigd. Volgens een woordvoerder van de rebellen waren de Tamil Tijgers bereid de watertoevoer weer open te stellen zonder daaraan voorwaarden te verbinden, maar reageerde het leger slechts met een barrage van artillerie- en raketvuur. „We beschouwen dit als een oorlogsverklaring”, aldus een woordvoerder van de Tamil Tijgers. (Reuters, AP)