Mexico hertelt deel stemmen

De stemmen in 11.839 Mexicaanse kiesbureaus moeten opnieuw worden geteld. Dat heeft het Electoraal Tribunaal dit weekeinde besloten na een klacht van de linkse presidentskandidaat Andrés Manuel López Obrador.

Hij zegt dat hij de verkiezingen van 2 juli met ruim 240.000 stemmen heeft verloren van Felipe Calderón als gevolg van onregelmatigheden. Calderón kwam uit voor de regeringspartij van de huidige president Fox. López Obrador wil dat alle 41 miljoen stemmen opnieuw worden geteld.

Uit protest tegen de vermeende onregelmatigheden hebben de aanhangers van de linkse kandidaat op verschillende plekken in de Mexicaanse hoofdstad tentenkampen opgezet. Belangrijke wegen worden geblokkeerd, hetgeen tot chaos leidt in de twintig miljoen inwoners tellende stad.

Het Tribunaal heeft besloten dat woensdag moet worden begonnen met het hertellen in negen procent van het totale aantal kiesbureaus. Aanstaande zondag moet het hertellen zijn afgerond.

López Obrador heeft zijn aanhangers gisteren opgeroepen tot nieuwe protesten om alsnog een volledige hertelling af te dwingen. Als volgende week uit de nu afgekondigde hertelling blijkt dat er inderdaad grote verschillen zijn met de oorspronkelijke uitslag dan kan er alsnog een volledige hertelling worden afgekondigd door het Tribunaal. Op uiterlijk 6 september moet de opvolger van de huidige president Vicente Fox officieel zijn bekendgemaakt. Hij wordt dan op 1 december geïnaugureerd.