Later in de week hoosbuien

Terugkeer van de julihitte zit er voorlopig niet in. Dat geldt voor een aanzienlijk deel van het continent, alleen Turkije, Spanje en Portugal beleven dagelijks temperaturen tussen 34 en 39 graden. Daar is het ook nog eens voluit zonnig, terwijl wij in de wisselvalligheid terecht zijn gekomen.

Morgen en woensdag is het aandeel neerslag nog bescheiden, daarna kan het fors gaan hozen. Vanavond heeft met name Limburg nog enige tijd met regen te maken, vannacht krijgt het noordwesten een losse bui over zich heen. Bij een noordwestenwind, koelt het af tot een graad of 13.

Morgen hangt er veel bewolking boven ons land, met verspreid een paar buitjes of wat gespatter. De grootste kans op een aantal fraaie opklaringen is voor de ochtendperiode weggelegd. Aan de kust waait het (nog steeds) vrij krachtig, windkracht 5, en de maxima schommelen rond 21 graden.

Woensdag verandert er weinig in het algehele weerbeeld. Wel lijkt het erop dat de temperatuur een stapje terug doet en ’s middags rond 19 graden uitkomt. Heftige buien volgen donderdag en vrijdag, als een lagedrukgebied vanaf de noordelijke Noordzee zuidwaarts zakt. De luchtopbouw wordt onstabieler en de buien pittiger, met tevens kans op onweer en plaatselijk wateroverlast. Aan zee kan de wind mogelijk uithalen naar kracht 6.