Kunst Hermitage in prullenbak

De Russische politie heeft gisteren een derde verdachte aangehouden van de reeks kunstdiefstallen uit de Hermitage in St. Petersburg. De verdachte is de zoon van de museumconservator die verantwoordelijk was voor de afdeling waar de diefstallen plaatsvonden, meldt persbureau Interfax. De moeder, die deel uitmaakte van het complot, overleed in oktober aan een hartaanval bij inventarisatie van de voorwerpen op haar afdeling.

Twee andere verdachten, onder wie haar echtgenoot, werden vorige week gearresteerd, kort nadat de kunstroof bekend werd. Zij bekenden de afgelopen zes jaar zeventig stukken uit de grootste kunstcollectie van Rusland te hebben gestolen en verkocht.

In totaal zijn 221 sieraden, zilverstukken, horloges en andere kunstvoorwerpen vermist, meldde de Hermitage vorige week. Aanvankelijk schatte de museumdirectie de waarde rond vier miljoen euro. Volgens experts vertegenwoordigen de kunstwerken echter een bedrag van zeker 78 miljoen euro. Een van de kostbaarste werken, een met smaragden en saffieren gedecoreerd icoon uit 1893, werd na een anoniem telefoontje teruggevonden in een vuilnisbak in het centrum van St. Petersburg. Volgens de politie zou de tipgever een handelaar of verzamelaar kunnen zijn die het kunstwerk in bezit had en ervan af wilde nu blijkt dat het om een gestolen voorwerp gaat.

De politie heeft de bevolking opgeroepen te helpen zoeken naar de collectie. Naar aanleiding van de roof is in Rusland discussie ontstaan over de gebrekkige veiligheidsvoorschriften in culturele instellingen. Veel Russische musea hebben sinds het uiteenvallen van de Soviet-Unie te maken gehad met fikse bezuinigingen.