Kritiek op EU-plan voor hulpgeld

Hulporganisaties en ontvangende landen hebben kritiek geuit op een plan van de Europese Unie om arme landen financiële hulp te geven in ruil voor medewerking aan het indammen van migratie en de bestrijding van terrorisme. Volgens de organisaties gebruikt Brussel zijn financiële macht om arme landen onder druk te zetten. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times vanochtend.

Volgens de hulporganisaties gaat het om „aanmoedigingspremies” van in totaal 3 miljard euro, die worden uitgedeeld aan landen die door Brussel voorgeschreven beleid volgen. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zou in juli een idee hebben goedgekeurd om extra geld te geven aan landen die „good governance” aantonen. Maar volgens EU-functionarissen wordt hierover nog overleg gepleegd.

„We voeren breed overleg sinds januari en er is nog geen beslissing genomen”, aldus een woordvoerder van de Commissie tegen de Financial Times. Maar de hulporganisaties hebben het overleg verworpen als een schijnvertoning, omdat maatschappelijke organisaties uit de EU en Afrika geen inbreng hebben. Ze vinden dat de EU niet kan bepalen hoe een land moet worden bestuurd, zonder rekening te houden met de historie en cultuur. De Commissie legt „haar eigen definitie van bestuur op, met omstreden controlemechanismen en een financieel belonings- en sanctiesysteem”, aldus de hulporganisaties.

Ze vinden het lokale bestuur in ontwikkelingslanden te belangrijk om het afhankelijk te maken van de Europese migratie- en terrorismeproblemen.

Sommige landen, die geld van de EU ontvangen, zeggen dat ze door het plan geld voor in het verleden doorgevoerde hervormingen dreigen mis te lopen. „We hebben de Commissie verteld dat die hervormingen pijnlijk waren en dat we er niet op achteruit willen gaan”, aldus een diplomaat van een Afrikaans land.

Meer informatie via: www.acp-programming.eu