Kneuterige en koket naïeve Nederlandse liedteksten

CD nederlied Mondo Leone: Nieuwe Liedjes V2 **

CD nederlied

Mondo Leone: Nieuwe Liedjes

V2 **

Leon Giesen maakte een paar jaar geleden Holland America Lijn, een prachtige cd, samen met Jack Poels, de zanger van Rowwen Hèze. Op Giesens nieuwe cd, onder de naam Mondo Leone, zingt en speelt hij alles alleen.

Nieuwe Liedjes biedt gezongen nummers en nummers in een rudimentair soort rap. Giesen zingt in het Nederlands over autorijden met zijn zoontje (Autorijden Met Mijn Zoontje) en over zinloos geweld (Zinloze Liefde). De instrumentaties zijn soberder dan op Holland America Lijn, met slechts een akoestische gitaar en een als ritmebox klinkende drumpartij.

Bij zo’n eenvoudige begeleiding mag je aannemen dat de teksten de aandacht waard zijn. Maar die op Nieuwe Liedjes zijn kneuterig en koket naïef, over tv-beelden die hem kwaad maken: ‘Liefdeloosheid is de ziekte van deze tijd’, en hoe we behoefte hebben aan ‘zinloze liefde’.

Het nummer Paf! is een uitzondering. In dit dromerige liedje worden de woorden minder nadrukkelijk gebracht, en klinkt de ritmebox als een hartslag. Van dat soort nummers hadden we er hier wel meer willen horen.

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho