Inspectie vindt vrachttoestellen NAVO gebrekkig

Rijswijk. De Inspectie van Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft in 2005 bij verscheidene vrachtvliegtuigen die vluchten uitvoerden voor de NAVO ernstige gebreken geconstateerd. Het gaat om toestellen die de NAVO van Oost-Europese maatschappijen huurde en die op Nederlandse luchthavens landden. Dat zei een woordvoerder van de IVW gisteren. Inspecteurs van de IVW stuitten tijdens routinecontroles van buitenlandse toestellen veelvuldig op ernstige gebreken aan door de NAVO gehuurde vliegtuigen. Het Jaarbericht 2005 van de inspectie meldt onder meer barsten in de cockpitruit, versleten banden en het ontbreken van brandstofberekening. Het gaat voornamelijk om Iljoesjins die landen op de vliegvelden Eindhoven en Soesterberg. De NAVO huurt die toestellen voor het vervoer van materieel, maar er gaan ook manschappen mee.