In Galicië woeden 91 bosbranden

Een brandweerman bij een van de 91 bosbranden in Galicië, in Pazos de Borben. Vierduizend hectare bos is sinds vrijdag in het noordwesten van Spanje verwoest. Foto AFP A firefighter is seen next a wildfire in Pazos de Borben, northwestern Spain, 06 August 2006. Thousands of hectares of forest in Spain's region of Galicia went up in smoke, and a number of blazes were still raging on Sunday, a regional government spokeswoman said Sunday. AFP PHOTO/ Miguel RIOPA AFP

Galicië, de noordwestelijke regio van Spanje, wordt geteisterd door omvangrijke bosbranden. Vanochtend waren er 91 vuurhaarden, waarvan de grootste in de provincies Pontevedra en La Coruña. Het leger is ingezet bij het ontruimen en beschermen van enkele dorpen die door het vuur bedreigd worden. Zeker 4.000 hectare bos is inmiddels vernietigd.

Bij de branden zijn drie mensen om het leven gekomen. Twee vrouwen kwamen vrijdag om, toen zij ingesloten raakten door het vuur. Gisteren werd het lichaam gevonden van een 74-jarige man die als vrijwilliger meehielp bij het blussen van de branden.

De bestrijding van het vuur wordt ernstig belemmerd door de hoge temperaturen en de harde wind. Volgens de Galicische regiopresident Emilio Pérez Touriño zijn de meeste branden opzettelijk veroorzaakt. Pérez Touriño kondigde gisteren aan dat twee onderzoeksteams van de politie, versterkt met specialisten op het gebied van georganiseerde misdaad, aan het werk zijn gezet om de daders op te sporen.

Dat de branden zijn aangestoken is vooral opmerkelijk na recente maatregelen van de regering. Daarbij werd niet alleen de straf op brandstichting aanzienlijk verzwaard, ook wordt het dertig jaar lang onmogelijk de grond die door brand is verwoest te bebouwen. Dat laatste wordt gezien als een belangrijk middel in de strijd tegen brandstichting met als oogmerk om percelen vrij te maken voor huizenbouw.

De bosbranden in Galicië vormen een fikse tegenslag nadat juist afgelopen week door het ministerie van Milieu was gemeld dat het aantal bosbranden in Spanje drastisch is gedaald ten opzichte van het afgelopen jaar. Behalve Galicië werd ook de noordoostelijke regio Catalonië getroffen door enkele grote bosbranden. Daarbij werd de snelweg naar de Franse grens enige tijd geblokkeerd en moest een beroep gedaan worden op vier Franse blusvliegtuigen.

    • Steven Adolf