Hezbollah en Israël voeren strijd verder op

De Israëlische luchtmacht heeft vanochtend weer herhaaldelijk bombardementen uitgevoerd op Zuid-Beiroet en in het zuiden en oosten van Libanon, waar de shi’itische organisatie Hezbollah bolwerken heeft.

Na zijn raketaanvallen van gisteren op Kfar Giladi en Haifa, waarbij respectievelijk 12 Israëlische militairen en drie burgers werden gedood, vuurde Hezbollah vanochtend opnieuw raketten af op Noord-Israël. Daarbij vielen geen doden.

In New York zouden Frankrijk en de Verenigde Staten vanmiddag een nieuwe tekst indienen voor een resolutie die volgens de Amerikaanse minister Rice „de eerste stap, niet de enige stap” moet zijn naar beëindiging van de oorlog tussen Israël en Hezbollah. Zowel Libanon als Israël heeft bezwaar gemaakt tegen de eerste tekst. Frankrijk en de VS hadden gehoopt de resolutie vandaag nog in stemming te brengen, maar volgens VN-diplomaten wordt het op zijn vroegst morgen. Israël rekent erop nog zeker een week de tijd te hebben voor zijn offensief.

Bij de Israëlische bombardementen van vanochtend werden volgens Libanese bronnen zeker 15 burgers gedood. Volgens een telling van het Franse persbureau AFP op basis van officiële Libanese bronnen zijn nu meer dan 1.000 Libanezen, in overgrote meerderheid burgers, gedood bij het Israëlische offensief sinds dat 12 juli begon na de ontvoering van een Israëlische militair door Hezbollah. Aan Israëlische zijde zijn 95 doden gevallen, van wie 38 burgers.

Onmiddellijk na Haifa en Kfar Giladi pleitten Israëlische generaals en media voor uitbreiding van het offensief. „Libanon moet en zal een zware prijs betalen”, aldus een generaal in Yedioth Ahronot. De regering heeft voorstellen van de legertop om op te trekken tot, en op sommige plaatsen, voorbij de rivier de Litani, nog niet goedgekeurd. In Ha’aretz kondigde een andere generaal aan dat Israël nu zal overgaan tot het bombarderen van „strategische doelen en symbolen van de Libanese regering”.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger waren de laatste dagen lanceerinstallaties van lange-afstandsraketten en bevoorradingsroutes van Hezbollah doelwitten van de aanvallen. Leger en regering claimen dat de luchtmacht „zeker tweederde van het arsenaal aan lange afstandsraketten” heeft uitgeschakeld. Volgens vice-premier Peres gaat het ook om raketten die Tel Aviv kunnen bereiken. Volgens het leger zijn bij gevechten in dorpen in zuidoostelijk Libanon meer dan 50 Hezbollah-strijders gedood.