Het Midden-Oosten en een `oplossing voor altijd` 4

De radioberichten van vandaag spreken duidelijke taal over de effecten van harder toeslaan van weerskanten. Voor Martin van Creveld lijkt dat geen probleem. In zijn artikel beroept hij zich op berichten ”dat niet meer dan enkele honderden Libanezen zijn gedood”. Nee, dan de verwoestende acties door Hezbollah: ”Na een campagne van drie weken waren daarbij al meer dan duizend slachtoffers gevallen die in een ziekenhuis behandeld moetsen worden (...)”.

Hier wordt een betoog wel erg suggestief opgebouwd. Allereerst het bagatelliseren van de honderden doden. Telt niet elk mens? En dan de volgende alinea, waarin een bijzin aangeeft dat hij hier van dodelijke slachtoffers naar gewonden is overgestapt. De honderden slachtoffers tegenover de duizenden.

Dit geschrijf diskwalificeert de schrijver, en wekt twijfel aan de waarde van zijn betoog. Het is pure oorlogspropaganda.

Indien professor van Creveld aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem zijn studenten met vergelijkbare informatie weet te boeien, en daarmee wegkomt, moeten wij het ergste vrezen.

    • M. Gerlagh Oosterbeek