Het Midden-Oosten en een `oplossing voor altijd` 1

Op de Opiniepagina van 5 augustus betoogt Martin van Creveld dat Israël niet buitensporig gewelddadig reageert op de aanvallen van Hezbollah. Hij schrijft over de mislukte invasie van 1982 in Libanon, maar vergeet de massamoord in Sabra en Shatila.

Ook schrijft hij dat niet meer dan enkele honderden Libanezen zijn gedood. Daar tegenover zet hij het leed van de Israëliërs: duizenden slachtoffers die in een ziekenhuis behandeld zijn en honderdduizenden die de schuilkelders moesten opzoeken.

Wat hij vergeet zijn de tienduizenden gewonde Libanese burgers, de duizenden woningen die zijn verwoest en de vele Libanezen die hun huis moesten ontvluchten.

Leed laat zich moeilijk vergelijken. Natuurlijk lijden de Israëliërs. Maar nooit zal ik de beelden uit het Journaal vergeten. Nooit zal ik nog geloven in de onschuld van Israël. Wat Martin van Creveld ook betoogt.

    • Rolf Noordermeer Amsterdam