Goeree Overflakkee zit vaak in het donker

„In onze gezinnen klinkt geregeld applaus”, zegt burgemeester Ton van Pelt van Oostflakkee. „Dan duurt een stroomstoring langer dan vier uur en hebben de bewoners recht op een vergoeding van 35 euro.”

Nadat zo’n 20.000 huishoudens op Goeree Overflakkee zaterdag en gisteren vele uren lang zonder stroom hadden gezeten, ergerde Van Pelt zich zeer aan een opmerking van de woordvoerder van Eneco. Die meldde dat dergelijke storingen niet vaker op het eiland voorkomen dan elders in het land. „Wij hebben met zeer grote regelmaat uitval.”

De storing van dit weekeinde ontstond na een explosie in een verdeelstation in Middelharnis. Op last van de brandweer werd daarop de stroomvoorziening voor heel Goeree Overflakkee uitgeschakeld. Vooral horecaondernemers en campinghouders hadden problemen als gevolg van de ontploffing, waarvan de oorzaak een technisch mankement was.

Volgens Van Pelt is de elektriciteitsvoorziening op het eiland kwetsbaar, omdat het een zogenoemd stersysteem heeft. „Vanaf het verdeelstation gaat de stroom via strengen het eiland op, tot de uiteinden. Het zou wenselijk zijn de uiteinden te verbinden met, bijvoorbeeld, Hellevoetsluis en Numansdorp. Bij uitval kun je daar vandaan stroom halen.”

De woordvoerder van Eneco zegt dat die oplossing kán, maarpeperduur is. „In steden kun je de uiteinden van de kabels makkelijk met elkaar verbinden, maar op het dunbevolkte Goeree Overflakkee gaat het om vele kilometers kabel. Bovendien moeten de kabels onder het water door.”

Daarom is tientallen jaren geleden op Goeree Overflakkee voor het stersysteem gekozen, verduidelijkt hij. Wat de kritiek van burgemeester Van Pelt betreft, zegt de woordvoerder: „Het aantal stroomstoringen op Goeree Overflakkee wijkt wel af van het landelijk gemiddelde, maar niet significant. De afwijking is niet groot genoeg om stante pede maatregelen te nemen.”