gevonden foto

gevonden foto Annelies Kuiper: Een schilder met een ezel in de duinen probeert iets op zijn doek te krijgen. In de boodschappentas zit zijn gereedschap. Je ziet ze nog maar zelden, meestal staan ze op dijken, idyllische straatjes of in de duinen. Deze schilder heeft niet echt het outfit van een kunstenaar aan, maar het clichétenue van een journalist. Twee toeristen komen aarzelend kijken, alsof ze hem niet willen storen en toch hun nieuwsgierigheid willen bevredigen. De vrouw is al dichterbij gekomen, haar man aarzelt nog. De schilder voelt ze, maar laat zich niet afleiden. Rein Jelle Terpstra: De kijkers bekeken, een veel voorkomend thema binnen de fotografie. Het draait in deze foto allemaal om het uitzicht dat wordt geschilderd, waarschijnlijk een landschap of de zee. Als je deze situatie van boven zou kunnen bekijken, zou je allemaal zichtlijnen kunnen trekken: de schilder kijkt naar zijn uitzicht en naar zijn doek, de twee mensen kijken met hem mee en de derde, de fotograaf, ziet dit alles door de camera. Hij staat met de rug naar het uitzicht en het schilderijtje mist hij ook. Toch, wat hij ziet, daar ken ik geen enkel schilderij van. Kunstenaar Rein Jelle Terpstra heeft een archief van 40.000 amateurfoto’s, voornamelijk gevonden op rommelmarkten. Hier een zomerkiekje uit dat archief. Samen met fotoredacteur Annelies Kuiper becommentarieert hij de beelden. Terpstra, Rein Jelle

Annelies Kuiper: Een schilder met een ezel in de duinen probeert iets op zijn doek te krijgen. In de boodschappentas zit zijn gereedschap. Je ziet ze nog maar zelden, meestal staan ze op dijken, idyllische straatjes of in de duinen. Deze schilder heeft niet echt het outfit van een kunstenaar aan, maar het clichétenue van een journalist. Twee toeristen komen aarzelend kijken, alsof ze hem niet willen storen en toch hun nieuwsgierigheid willen bevredigen. De vrouw is al dichterbij gekomen, haar man aarzelt nog. De schilder voelt ze, maar laat zich niet afleiden.

Rein Jelle Terpstra: De kijkers bekeken, een veel voorkomend thema binnen de fotografie. Het draait in deze foto allemaal om het uitzicht dat wordt geschilderd, waarschijnlijk een landschap of de zee. Als je deze situatie van boven zou kunnen bekijken, zou je allemaal zichtlijnen kunnen trekken: de schilder kijkt naar zijn uitzicht en naar zijn doek, de twee mensen kijken met hem mee en de derde, de fotograaf, ziet dit alles door de camera. Hij staat met de rug naar het uitzicht en het schilderijtje mist hij ook. Toch, wat hij ziet, daar ken ik geen enkel schilderij van.