Franse charme, Broadway en operadrama op één cd

cd klassiek Deborah Voight sings American Songs EMI ***

cd klassiek

Deborah Voight sings American Songs

EMI ***

In 2004 werd sopraan Deborah Voight wegens overgewicht ontslagen door de Royal Opera Covent Garden. Voight viel zestig kilo af en zingt volgend seizoen in Londen alsnog de titelrol in Strauss’ Ariadne auf Naxos – de rol die destijds aan haar neus voorbij ging. De verzameling Amerikaanse liederen op deze cd is rijk aan verrassingen, alleen al omdat je veel van dit repertoire buiten de VS zelden hoort. De liederen van Ives of van Bernstein zijn nog wel bekend, maar wie heeft ooit gehoord van componisten Ben Moore, Charles Tomlinson Griffes of Amy Beach? Moore componeert in een aansprekend, laat-romantisch idioom dat met ronkende sequensen en gebroken akkoorden soms dicht tegen het Broadway-achtige aanschurkt. Heel anders klinken de veel klassiekere liederen van Tomlinson Griffes. Soms opera-achtig dramatisch, soms op een Franse manier charmant (Pierrot) en in die zin verrassender dan de mooie maar keurige laat-romantiek van Amy Beach. Voight zingt alle liederen met dezelfde compromisloze inzet, maar voor sommige van de ‘kleine’ liederen, is haar stem nog wel wat groot.

Mischa Spel

    • Mischa Spel