Foto Nightingale gevonden

In een oud fotoalbum van een Engelse familie is een zeldzame foto aangetroffen van Florence Nightingale, de heldin van de Krimoorlog (1853-1856). Op de sepiakleurige daguerreotype uit 1858 is ze te zien in een wijde lange jurk en zonder de witte kap, die min of meer haar handelsmerk was. Ze zit in de tuin van het huis van haar ouders in Romsey bij Southampton en leest een boek.

De legendarische verpleegster had eigenlijk een hekel aan het poseren voor foto’s en er waren tot dusverre dan ook slechts zeven opnames van haar bekend, hoewel het fototijdperk tijdens haar lange leven – ze stierf in 1910 – al lang was aangebroken. Op de meeste afbeeldingen draagt ze sobere kleren en kijkt ze nogal stuurs voor zich uit.

De nieuw opgedoken foto toont haar in meer huiselijke, ontspannen omstandigheden. Ze was toen 38 jaar oud en al een beroemdheid wegens de hulp die ze had verstrekt aan gewonde Britse militairen tijdens de Krimoorlog.

De foto is genomen door William Slater, een drogist uit Romsey die nauw bevriend was met de familie Nightingale. Volgens de dagboeken van Florence had Slater haar ook een doos met medicijnen meegegeven, toen ze naar de Krim vertrok. De drogist experimenteerde tevens met daguerreotypes, een van de vroegste fotografietechnieken.

In de nalatenschap van een onlangs overleden verre nazaat van Slater doken enkele vergeten fotoalbums op. In een daarvan zat ook een foto van haar zuster Parthenope.

Het album met Florence’s foto is met ingang van vandaag te bezichtigen in het Florence Nightingale Museum in Londen aan de oevers van de Theems.