Eten in de zon

Voor 2 personen als lunchgerecht:4 trostomaten4 eetlepels olijfolie extra vierge2 eetlepels citroensap 1/2 teen knoflook, gepeld1 kleine sjalot, zeer fijn gesnedengrof zeezout in de molenzwarte peperkorrels in de molen3 eetlepels fijngesneden verse oregano1 volle hand piepkleine zwarte olijven met pit1/2 gerookte kipfilet

Wat kan een mens hunkeren naar de zon. Zodra hij tevoorschijn komt, verandert het menu thuis op slag. Een mens wil dan nog alleen maar frivole gerechtjes nuttigen in de zon die koel op de tong zijn en licht verteerbaar. Deze combinatie is ideaal voor een bescheiden lunch.

Bereiding: Snijd de tomaten overlangs doormidden. Snijd het harde, bleke driehoekje van de steelaanzet bovenin weg door links en rechts ervan een schuine insnijding naar binnen toe te maken zodat het er als een wigje uitgewipt kan worden. Snijd iedere tomatenhelft in 6 smalle partjes. Doe de partjes tomaat in een ondiepe schaal. Verwijder de groene kern uit de knoflook en snijd het halve teentje tot gruisfijne stukjes. Sprenkel olie en citroensap over de tomaten en bestrooi ze met de brunoise van knoflook, sjalot en de fijngesneden oregano; maal zout en peper naar smaak over het geheel. Doe de olijfjes erbij en schep de salade luchtigjes om zodat alles goed met elkaar wordt vermengd.

Trek het taaie, goudbruine velletje van de kipfilet af en snijd de filet in schuine plakjes. Leg de plakjes kipfilet dakpansgewijs in een halve cirkel op de borden, schep de tomatensalade ernaast en lepel wat van de frisse dressing van de salade over de kipfilet. Geef er knapperig stokbrood of ciabatta bij.

Florine Boucher

Morgen: erwtensoep met tomaten.

    • Florine Boucher