Easyjet: hogere nettowinst per stoel

Luchtvaartmaatschappij Easyjet heeft het afgelopen kwartaal 17 procent meer verdiend aan elke vliegtuigstoel. Het aantal passagiers steeg met 15,8 procent vergeleken met dezelfde periode in 2005.

Dat maakte Easyjet vanochtend bekend bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Van april tot en met juni verdiende het Britse bedrijf per stoel ruim 45 pond (67 euro). De stijging van de omzet per stoel is onder andere toe te schrijven aan het feit dat passagiers meer geld uitgaven aan consumpties in het vliegtuig, hotels, autoverhuur en online verzekeringen. Ook waren de stoelen beter bezet dan vorig jaar. Op 86 procent van de gereserveerde stoelen zat een passagier.

In totaal vervoerde Easyjet in het afgelopen kwartaal 8,8 miljoen passagiers. Het bedrijf breidde zijn aantal bestemmingen verder uit. Buiten de Europese Unie vliegt Easyjet nu ook op Marokko, Turkije en Kroatië. Verder heeft het bedrijf Milaan als nieuwste basis voor vluchten naar onder andere Spanje, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

Easyjet maakte vanochtend ook bekend te verwachten dat zijn capaciteit dit jaar minder hard zal groeien dan verwacht. Het bedrijf verwacht een groei van 13 procent. Wel denkt de op een na grootste prijsvechter van Europa nog steeds dat de winst voor belastingen over dit boekjaar 40 tot 50 procent hoger zal uitvallen dan vorig jaar, ondanks de hogere brandstofprijzen. Vorig jaar maakte Easyjet 101,5 miljoen euro winst. Over de eerste helft van dit boekjaar leed het bedrijf nog een verlies van 41,9 miljoen euro. Dat kwam door de kosten voor kerosine, die voor Easyjet bijna de helft hoger werden. De omzet van Easyjet in het derde kwartaal bedroeg 460 miljoen pond (682 miljoen euro).

Analisten waren enigszins teleurgesteld dat Easyjet een minder hoge groei van de capaciteit verwacht. Zij vrezen dat dit komt doordat het bedrijf moeite heeft genoeg bemanning te vinden, wat ook de kosten zou opdrijven.

Easyjets concurrent Ryanair maakte vorig week een spectaculaire winstgroei bekend. De hogere brandstofkosten compenseerde het bedrijf niet door een brandstoftoeslag te berekenen, maar door een toeslag te vragen voor bagage en de ticketprijs te verhogen. Deze kwam 13 procent hoger uit dan in het vorig jaar. Ryanair waarschuwde vorige week dat de concurrentie deze winter waarschijnlijk zal toenemen, wat tot lagere ticketprijzen zal leiden.

Rectificatie / Gerectificeerd

De kop Easyjet: hogere nettowinst per stoel (7 augustus, pagina 10) is onjuist. Het was de omzet per stoel die in het afgelopen kwartaal 17 procent hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze bedroeg 45 pond (67 euro).