De smalle dijk, daar is het zicht het best

Veel aandacht voor de boten hebben de meeste bezoekers van de Sneekweek niet.

Ze treffen er familieleden en komen voor het feest, de kroeg en de kermis.

Dit jaar schreven zo'n 700 mensen zich in om aan de zeilwedstrijden op het Sneekermeer deel te nemen. Foto: Dennis Beek 050806 Sneek. Zeil evenement op het Sneekermeer tijdens de Sneekweek. Friesland Bobbe. © Foto: Dennis F. Beek / http://fotograaf.defotojournalist.nl/dfbeek/home Beek, Dennis

De lucht is blauw, de temperatuur aangenaam en er staat een stevige bries. Perfect zeilweer. Nettie van Gelder (45) staat op het gras van het Starteiland in het Sneekermeer te turen naar de Schakel waarmee haar man en zoon een wedstrijd aan het zeilen zijn. „Oh jee, ze liggen helemaal achteraan.” De boot komt als één na laatste binnen. „Ze hebben het niet best gedaan”, zegt ze spijtig.

Nettie van Gelder, haar man en drie zonen zijn met drie boten van Den Bosch naar Sneek gereden om daar zes dagen lang mee te doen aan zeilwedstrijden tijdens de Sneekweek. Ze zijn niet de enigen. Zo’n 700 deelnemers schreven zich in voor één van de vele klassen waarin wedstrijden worden gezeild.

Het gras van het Starteiland, de centrale locatie van de Sneekweek waar de zeilboten van start gaan, is bezaaid met groepjes mensen. Ze liggen met een biertje in de hand en een koelbox naast zich te genieten van de zon. Even verderop zit ook het terras van paviljoen Sneekermeer vol met etende en drinkende bezoekers. Een zeemanssmartlap schalt binnen door de boxen. Veel aandacht voor het zeilen hebben deze mensen niet. Zij komen voor de gezelligheid. De echte belangstellenden staan in een rij opgesteld op een smal dijkje. Daar heb je tenminste goed uitzicht.

Voor een leek is het alsof het de vele zeilboten op het Sneekermeer willekeurig door elkaar krioelen. Elke tien minuten gaat er een nieuwe groep zeilers van start. Aan symbolen op het zeil kun je zien tot welke klasse de boten behoren, maar alle soorten boten lijken voor de ongeoefende kijker door elkaar te varen. Hier en daar liggen gele boeien in het water, maar ook daar is vanaf de kant geen patroon in te ontwaren. Rubberbootjes met motor varen langs de zeilboten.

Richard Bakker (44) uit Anna Paulowna lukt het wel om de verschillende wedstrijden uit elkaar houden. Hij komt bijna elk jaar naar Sneek om met zijn collega’s van Defensie te zeilen, in twee boten van de marine. „Meestal vaar ik zelf, maar nu waren de boten al vol”, zegt hij. Hij moedigt zijn maten daarom maar vanaf de wal aan. De eerste boot doet het niet slecht: een derde plaats. De tweede boot moet nog starten. Bakkers zoontje doet ook mee aan de wedstrijden, hij vaart dit jaar voor het eerst in een Splash.

De Sneekweek is een familie-evenement. Grootouders, ouders en kleinkinderen keren elk jaar terug om samen te zeilen en vakantie te vieren. Anneke Dijkstra (71) uit Leeuwarden gaat al zo lang ze zich kan heugen naar de Sneekweek. Ze blijft de hele maand, met haar kinderen en kleinkinderen. „Ik kan het echt niet missen”, zegt ze. Zelf zeilt ze niet, ze heeft een motorboot.

Leeuwarder Wyp Feddema (53) is hier ook samen met zijn gezin. Met zijn vrouw Wilma (54) en dochter Marlijn (24) zit hij in de zon op het achterdek van zijn boot, die in de jachthaven van het Starteiland ligt. „Meestal liggen hier hele grote boten, maar nu zijn wij de grootste”, vertelt hij lachend. „Nu kunnen we over alles heen kijken.” Het grote geld zit bij het Gardameer in Italië, denkt hij. Daar werd vlak voor de Sneekweek begon het WK Splash gehouden. Er zijn deze keer daarom 200 deelnemers minder dan vorig jaar.

Feddema is geen zeiler. Zijn vrouw wel, zij komt uit een zeilersfamilie. De Sneekweek is, net als andere kampioenschappen, een soort familiereünie voor hen. Alle tantes, ooms, neefjes en nichtjes bevinden zich nu rond het Sneekermeer. „Als het zulk prachtig zeilweer is zoals vandaag, zit ik me wel op te vreten”, zegt Wilma Feddema. Haar plaats op de boot waar ze normaal gesproken op vaart is ingenomen door een familielid. Dochter Marlijn komt vooral voor het feest naar de Sneekweek.

Zeilen is dan ook al lang niet meer de enige reden om de Sneekweek te bezoeken. In de stad is kermis en muziek, en vooral ’s avonds zitten de kroegen vol. Veel jongeren kamperen deze week op de tijdelijk ingerichte Sneekweekcamping vlakbij het meer.

Berend, Robert en Titiaan uit Utrecht, alle drie 17, hebben daar ook hun tent opgezet. Ze hebben wel een boot mee, maar zeilen alleen voor hun plezier. „We komen voor de lol en de feestjes”, zegt Robert. „We zijn hier de hele week, en af en toe zeilen we een rondje.” De jongens relaxen op een paar zitzakken. „Er zijn hier veel mensen die we kennen van school, die zien we vanavond.”

Er was de laatste jaren nog wel eens overlast door feestende jongeren tijdens de Sneekweek, maar daar heeft de organisatie wat aan gedaan. Alleen mensen die meedoen aan de wedstrijden mogen nog op het Starteiland kamperen; de rest moet naar de Sneekweekcamping aan de oever. „Vorig jaar werden de zeilers een paar keer wakker gehouden door herrieschoppers”, vertelt Wilma Feddema. „Deze maatregel heeft geholpen.”

De vriendenclub uit Heiloo die dit weekend de Sneekweek bezocht, had ook geen last van luidruchtige kampeerders. Zij verbleven in een hotel. „Wij komen voor het gebeuren om de Sneekweek heen, niet zozeer voor het zeilen”, vertelt Michiel Jonkheer (34). Twee van de mannen hebben een boot, maar die hebben ze niet meegenomen. „Bij het stappen kom je allemaal mensen tegen die op het feestgedruis afgekomen zijn, dat heeft niks met het zeilen te maken”, zegt Jonkheer.

De zoons van Nettie van Gelder gaan ’s avonds ook de stad in. De pendelbus van het Sneekermeer naar de stad rijdt tot vier uur ’s nachts. „Gelukkig”, verzucht Van Gelder, want dan hoeven zij en haar man de kinderen niet vroeg op te halen ‘van de leuke dingen’: „Dat is nooit zo’n dankbare taak.”

De Sneekweek duurt nog tot en met 10 augustus. Kijk op www.sneekweek.nl

    • Saskia Jonker