Commercie voert de boventoon bij toernooi in Arena

Ajax0Manchester United1

Ruststand 0-0. 77. Ryan Giggs 0-1. Schds: Vink. Toeschouwers: 50.000.

Koen Greven

Het als een prestigieus evenement aangeprezen Amsterdam Tournament is verworden tot een commercieel gedrocht. The International Event Partnership lokte zaterdagavond vijftigduizend toeschouwers naar de Arena voor „een spectaculaire ontmoeting tussen de kersverse Ajacieden als Jaap Stam, Gabri, Kenneth Perez en Roger en de wereldsterren Wayne Rooney en Edwin van der Sar van Manchester United”. In de praktijk kreeg het publiek voor toegangsprijzen van 27 tot 55 euro een zouteloos optreden te zien. Spelers als Stam, Gabri en Rooney bleven langs de kant. Onbekende vervangers met namen als Robbert Schilder, Edgar Manucharyan, Jan Vertonghen (Ajax) en Danny Simpson, Jonathan Evans, Phil Bardsley en David Jones (Manchester United) werkten het oefenduel af als een verplicht nummer. De gelegenheidsformatie van Alex Ferguson won met 1-0 door een doelpunt uit een vrije trap van Ryan Giggs en won het toernooi. De wedstrijd eerder op de avond tussen Inter en FC Porto (3-2) was niet veel meer dan een aardig potje zomervoetbal geweest.

Het traditionele openingstoernooi van Ajax had ooit tot doel om de selectie van de Amsterdammers tegen tegenstanders van allure aan het eigen publiek te presenteren. Een laatste grote test voordat het seizoen van start zou gaan. Nieuwe spelers konden zich voor het grote publiek bewijzen en oude krachten probeerden wederom in de gunst van trainer en aanhang te komen. Na twee speeldagen konden de media, de technische staf en het volk de balans opmaken. Zou Ajax nu wel of niet als titelfavoriet aan het seizoen beginnen?

Daarvan is op dit moment weinig tot niets te zeggen. De selectie van Henk ten Cate is de voorbije weken vooral bezig geweest met de dubbele ontmoeting in de derde voorronde van de Champions League tegen FC Kopenhagen. Tegen de Deense formatie moet plaatsing voor het Europese miljoenenbal afgedwongen worden. Met alle respect voor de eigen aanhang, maar de fans zouden toch ook wel moeten begrijpen dat het Amsterdam Tournament even van ondergeschikt belang was, oordelen ze in Amsterdam. Het uit- of afstellen van het toernooi waardoor het sportieve belang zou prevaleren boven het commerciële is nooit een optie geweest. Al was Ten Cate zelf ook van mening dat het spelen van drie wedstrijden in een tijdsbestek van zes dagen te veel van het goede is. En zo hield de oefenmeester met het duel van komende woensdag in het achterhoofd tegen United basisspelers als Urby Emanuelson, George Ogararu, Jaap Stam, Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar bij het eerste fluitsignaal langs de kant. En omdat Ferguson het treffen ook niet serieus nam, werkten beide ploegen voor de ogen van bondscoach Marco van Basten een slaapverwekkende vertoning af. Op het moment dat de nieuwe aankoop Jaap Stam in Ajax-pak op het grote scherm te zien was ging er een gejuich door de Arena. Maar aan voetballen kwam de verdediger tegen zijn oude ploeg United niet toe.

Na rust maakte publiekslieveling Huntelaar nog wel zijn opwachting in plaats van de grillige en blessuregevoelige aanvaller Manucharyan. Het werd niet de avond van de topscorer van Ajax. Scheidsrechter Pieter Vink schonk de thuisploeg na een klein uur spelen na een lichte overtreding op Hedwiges Maduro (de beste Ajacied) wel erg gemakkelijk een strafschop, maar zelfs dit buitenkansje was niet aan de nummer 9 besteed. Doelman Edwin van der Sar stopte tot genoegen van de lachende Van Basten de inzet van Huntelaar. Het was potsierlijk dat de centrumspits van Ajax door de eigen aanhang werd verkozen tot man van de wedstrijd. „Nee, voor mijn gevoel heb ik niet echt lekker gespeeld”, stamelde Huntelaar enigszins beschaamd na afloop.

Volgens Ten Cate deelde Huntelaar in de algehele malaise bij Ajax, dat vierde en laatste werd. „Dit was gewoon een hele slechte wedstrijd”, luidde de eerlijke conclusie van de coach. „We hebben geen lef getoond en met weinig agressie gespeeld. Dit was niet goed.” Zo bleven de media en het publiek na twee wedstrijden met de vraag zitten of Ajax nu klaar is voor FC Kopenhagen. Ten Cate had het antwoord: „Op basis van de tweede helft afgelopen vrijdag tegen Inter is het antwoord ‘ja’.” Het moet een hele geruststelling zijn geweest voor de aanhang die zaterdag tientallen euro neerlegde voor wat niet meer was dan wat gebakken voetballucht.

    • Koen Greven