Buffett boekt met beleggingsfonds grote winstsprong

Berkshire Hathaway, de beleggingsmaatschappij van de Amerikaanse miljardair en superbelegger Warren Buffett, heeft in het tweede kwartaal een forse winstsprong gemaakt.

De winst steeg met 62 procent tot 2,35 miljard dollar (1,84 miljard euro). Een jaar geleden was dat nog 1,45 miljard dollar in hetzelfde kwartaal.

Buffett baarde eind juni opzien met de aankondiging dat hij het meeste van zijn vermogen van zo’n 44 miljard dollar (34,4 miljard euro) in de loop der jaren zal schenken aan vijf liefdadigheidsstichtingen. De grootste schenking – tien miljoen aandelen in Berkshire – geeft de op een na rijkste man ter wereld aan de liefdadigheidsinstelling van Bill (Microsoft) Gates, de rijkste man ter wereld, en diens vrouw Melinda.

De beleggingsfirma van Buffett had aan het eind van het tweede kwartaal 42,07 miljard dollar in kas, iets minder dan de 42,86 miljard dollar aan het eind van het eerste kwartaal van dit kalenderjaar, zo maakte zij vrijdag bekend.

Dat Buffett een groot deel van zijn geld wilde weggeven aan goede doelen was bekend. Verwacht werd dat het leeuwendeel zou gaan naar de Susan Thompson Buffett Foundation, de organisatie van zijn overleden echtgenote. Dit fonds, dat geld schenkt aan ziekenhuizen en universiteiten, krijgt samen met de drie liefdadigheidsorganisaties van zijn drie kinderen de resterende miljarden. Het geld wordt niet in één keer overgemaakt, maar jaarlijks in delen geschonken in de vorm van aandelen Berkshire, dat grote belangen heeft in multinationals zoals frisdrankenconcern Coca-Cola.

Warren Buffett en Bill Gates zijn goede vrienden en bridgepartners. Gates zit in het bestuur van Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway en Buffett krijgt binnenkort een plek in de leiding van de Gates Foundation.