Bombardement werd op foto nog heviger

Het Britse persbureau Reuters heeft een foto van een gebombardeerd Beiroet gedistribueerd en vervolgens ingetrokken omdat die gemanipuleerd bleek te zijn met het softwareprogramma Photoshop. De foto heeft de discussie aangewakkerd over mogelijke manipulatie van foto’s na het Israëlische bombardement op Qana op 30 juli.

Op de foto van Beiroet, die zaterdag werd verspreid en een dag later werd ingetrokken, waren rookwolken te zien, die door de fotograaf donkerder bleken te zijn gemaakt. De foto is te zien geweest op nieuws-sites. Na kritiek van weblogs, die patronen herkenden, heeft Reuters de foto herroepen en een ongemanipuleerde versie op hun netwerk gezet.

De Libanese freelance fotograaf Adnan Hajj heeft volgens een verklaring van Reuters ontkend de foto te hebben gemanipuleerd. Hij had stofvlekken willen verwijderen en had fouten gemaakt omdat hij op een donkere plek werkte. Reuters zegt geen foto’s van hem meer te publiceren. „Dit is een ernstige inbreuk op onze normen”, stelde het persbureau.

Bij een paar weblogs eureferendum.blogspot.com, woedt een discussie over de foto’s die de persbureaus Reuters en AP hebben gepubliceerd na het bombardement op Qana. Op veel foto’s is een Libanese hulpverlener met helm en bril in beeld die een kind de lucht in houdt. Omdat er veel verschillende foto’s van deze man te zien zijn, met veel verschillende publicatietijden, vermoeden veel webloggers dat de foto’s geen registrerende nieuwsfoto’s zijn, maar beelden van een door Hezbollah georkestreerd toneelstuk. Zowel Reuters als AP ontkennen dat de Qana-foto’s geposeerd zijn.

beelden: pagina 14