Automaker Kia ziet winst inzakken

Seoul, 7 aug. De Zuid-Koreaanse autofabrikant Kia Motors heeft in het tweede kwartaal de winst met 70 procent zien dalen door de sterke won, de nationale munt. Kia Motors is een dochter van Hyundai en de op één na grootste autofabrikant van het land. De winst van Kia Motors bedroeg 45,09 miljard won (36 miljoen euro). In hetzelfde kwartaal van 2005 was dat nog 148,3 miljard won. De omzet steeg met 5 procent tot omgerekend 3,6 miljard euro. Kia verkocht in het tweede kwartaal 293.502 auto`s, 2,5 procent minder dan een jaar geleden. Zowel de verkoop op de thuismarkt als de export daalde. Kia is voor 75 procent van zijn omzet afhankelijk van de export. Daarom is de waarde van de munt zeer belangrijk voor het bedrijf. Kia kon nog niets zeggen over de vooruitzichten voor het derde kwartaal omdat er wegens looneisen arbeidsonrust is en er extra geld zal moeten worden vrijgemaakt om de verkoop van auto`s te stimuleren.