Activiteiten CIA in Italië ‘staatsgeheim’

De Italiaanse regering geeft toe dat er geheime documenten bestaan inzake de vermeende ontvoering van een terreurverdachte in Milaan door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. De regering van Romano Prodi zegt de documenten niet te kunnen vrijgeven.

Dat heeft de voorzitter van de parlementaire commissie voor geheime diensten, Claudio Scajola, gisteren gezegd.

Scajola gaf geen details over de aard van de geheime documenten. Wel zei hij dat hij premier Prodi om opheldering had gevraagd en dat hij als antwoord kreeg dat er geen reden is om de documenten vrij te geven.

Scajola deed zijn uitspraken nadat hij het hoofd van de Italiaanse militaire veiligheidsdienst Sismi, Nicolo Pollari, had verhoord. Pollari weigert volle medewerking aan het onderzoek naar een mogelijke Italiaanse rol bij de gijzeling. Pollari zegt, bij monde van zijn advocaat, dat het om een „staatsgeheim” gaat.

Tijdens het vier uur durende verhoor ontkende de Sismi-chef wel dat hij kennis had van of toestemming heeft gegeven voor de vermeende ontvoering van een Egyptische geestelijke in Milaan.

Twee hoge Italiaanse spionnen van de Sismi, Marco Mancini en Gustavo Pignero, werden vorige maand gearresteerd en aangeklaagd wegens de ontvoering van de Egyptische geestelijke en terreurverdachte Osama Moustafa Hassan Nasr. Een gesprek tussen Mancini en Pignero, door Mancini opgenomen voor hun arrestatie, zou het bewijs leveren dat Pollari wel wist van de ontvoering, aldus de advocaten van Macini.

„Pollari zegt dat hij nooit toestemming heeft gegeven voor zulke acties omdat ze tegen de wet zijn”, verklaarde Scajola na het verhoor. „Ook sluit hij de medewerking van Sismi-functionarissen aan soortgelijke operaties uit”.

Nasr zou in februari 2003 op straat in Milaan zijn ontvoerd. De aanklagers zeggen dat de operatie, in Milaan is uitgevoerd door CIA-agenten. Ze noemen het een aantasting van de Italiaanse soevereiniteit.

Volgens hen werd Nasr via de Amerikaanse luchtmachtbasis Aviano en Duitsland naar Egypte gevlogen, waar hij zou zijn gemarteld. (AP, Reuters)