7 redenen om binnen te blijven

1 Site-seeing

Online museum van lelijkste platenhoezen ooit

Een veelgehoord adagium van serieuze muzikanten is dat het hen alleen om de muziek gaat. Dat valt zeker te hopen voor de artiesten die met hun platenhoezen op deze website te zien zijn. Voordat je de lelijkste album covers aller tijden kan bekijken waarschuwt de beginpagina voor misselijkheid, braken en netvliesbeschadiging. Buikpijn van het lachen hadden de makers daar nog als bijwerking aan toe kunnen voegen, want de verzameling platenhoezen van dit museum is hilarisch, afzichtelijk en tenenkrommend lelijk tegelijk. Bezoekers stellen de top tien slechtste platenhoezen ooit gemaakt samen. Zo is op nummer twee Funky honkey, nasty nigger te vinden van Richard and Willie. Op de voorkant van dit album lijkt een van de twee artiesten, Richard of Willie, oraal bevredigd te worden terwijl hij twee buikspreekpoppen vasthoudt. Vermoedelijk was de grijns op het gezicht van de rechter pop doorslaggevend. Voor wie het toch vooral om de muziek gaat, is er een geweldig aanbod van foute muziek te beluisteren, met als uitschieter Treat your mother right van Mr T. (MvdM)

www.zonicweb.net/badalbmcvrs/[br/]

2 reportage

De Toekomst: Sixty and the City

Regisseur Britta Hosman maakte een variant op de populaire serie Sex and the City met actrices Diana Dobbelman, Lily Kok en Kelly ter Bruggen. Ze spelen meisjes in hun midlifecrisis, net als in de Amerikaanse serie, maar dan wat ouder. Ze zijn tachtig, zien eruit als zestig en gedragen zich als dertig. Flirten, shoppen, seks en sleutelen aan hun lichaam beheersen hun levens. Een herhaling.

Ned. 3, 20.05-20.40u. [br/]

3 film

Robocop

Film uit 1987 die de internationale doorbraak voor regisseur Paul Verhoeven betekende. Een klassieker inmiddels. In Detroit dreigt anarchie uit te breken. Een dodelijk gewonde politieagent keert na een grondige operatie terug als robot om orde op zaken te stellen. In het begin lijkt hij onverslaanbaar. Maar helaas, voor sommige betrokkenen, Robocop heeft nog wel een eigen wil. Met camerawerk van Jan de Bont.

RTL7, 22.25-0.25u.[br/]

4 reportage

Keerpunt: De mijnramp van Macinelle

Op 8 augustus 1956 sterven 262 mijnwerkers in de steenkoolmijn Le Bois du Cazier in Marcinelle, nabij Charleroi. Het is de grootste mijnramp in de Belgische geschiedenis. Als de mijnlift naar boven gaat, snijdt een uitstekend wagentje de leidingen voor olie en elektriciteit door. De vrijgekomen olie - 825 liter - schiet in brand. Slechts enkele mijnwerkers kunnen ontsnappen. De rest zit in de val.

Canvas, 20.50-21.40u.[br/]

5 Ding

Wandvissenkom

Vissen houden lijkt zo makkelijk. Je hoeft ze niet uit te laten met een gênant poepzakje in de hand, of hun drollen uit de kattenbak te pikken met een smerige schep. Je kamer ruikt niet naar ze en nergens een haar te vinden. Ze kunnen ook best een tijdje zonder eten, zolang je er geen weken van maakt. Maar ze zijn ook zo makkelijk vergeten. Een normale vissenkom verdwijnt gemakkelijk onder alle paperassen op de tafel, zonder dat de vissen een kik geven. Beter om die kom goed in het zicht te zetten. Of te hangen. Deze kleine (28 bij 30 centimeter) voor goudvisjes hang je op ooghoogte aan de muur, zodat je er niet om heen kunt als je de kamer in komt. Zo zie je je vis ook eens van de onderkant. Een fascinerende aanblik. Hang hem niet te hoog. Al hoeft het niet vaak, soms moet ook het water in deze kom toch echt verschoond worden. (JL)

Te koop via www.gadgethouse.nl voor 11,95[br/]

6 Opbergen

iPod-riem

De riem. Die is al jaren niet meer functioneel. De een draagt hem losjes om de heupen, een ander hoog in de taille om een jurk wat op te vrolijken. Maar geen mens lijkt het ding nog te dragen, om de broek omhoog te houden. De tunebuckle daarentegen, wil meer zijn dan een accessoire. En daarom kun je er een iPod in opbergen. In de gesp van deze witte of zwarte leren ceintuur kun je namelijk je muziekapparaat klemmen. Mooi is het misschien niet. Je loopt immers met een vreemde bult op je buik, maar handig wel. Want hoewel de iPod vergeleken met de walkman al een flinke vooruitgang is - hij is licht en handzaam - is het toch prettig om je handen vrij te hebben. Het Nederlandse gadgetweblog Gizmodo maakt overigens reclame voor een variant op deze muzikale ceintuur, die is precies hetzelfde alleen hij klinkt wat stoerder: de beatbuckle. (LN)

Te koop via www.tunebuckle.com voor 59.95 dollar[br/]

7 aankleden

Capoeirabroeken

Ah, capoeira. Wie ooit in Brazilië is geweest, heeft vast een middagje genoten van jongeren die deze Braziliaanse vechtdans uitvoerden. Swingende acrobatiek op muziek, bedacht door slaven, omdat vechtsport verboden was. En nu is het nog steeds populair. In Nederland kunnen we die sportieve herinnering ook vasthouden, want via www.capoeirabroeken.nl kun je de Afro-Bahia-joggingbroeken bestellen. De site vermeldt dat ze luchtdoorlatend zijn, ”dus van oververhitte benen tijdens het dansen of sporten heb je geen last!” Gelukkig staat er bij dat ze ”multi-draagbaar” zijn. Daar bedoelen ze vast mee dat je er ook mee op de bank kan zitten. Verkrijgbaar in uni-sex of damesmodel (die zit twee centimeter lager). Of kies je eigen kleur broek en strepen. Binnen no time heb je dan je eigen capoeira-team samengesteld. Nu alleen nog van die bank af. (JvG)

www.capoeirabroeken.nl. Vanaf 40 euro.[br/]

    • Lineke Nieber
    • Janna Laeven
    • Mees van der Made