5 redenen om naar buiten te gaan

1 TEKENFILM

Howl's Moving Castle

Tekenfilm van de Japanse meester Hayao Miyazi. De sterkste troef van de animatie uit zijn Ghibli-studio is de eindeloos consequente manier waarop niet alleen alle levende wezens tot personages zijn uitgewerkt, maar ook de voorwerpen bezield zijn geraakt. Niet de twee mensfiguren, tovenaar Howl en de achttienjarige Sophie die door een jaloerse heks is veranderd in een stokoud vrouwtje, stelen de show, maar een zich steeds transformerende bouwval van trappen en torentjes, die zo van de tekentafel had kunnen komen van schroothoopkunstenaar Jean Tinguely.

Den Haag: Filmhuis Den Haag. Tijd: 19.30u. www.filmhuisdenhaag.nl.[br/]

2 THEATER

Meer - De Spullenmannen

Jonge aanstormende theatermakers laten hun kunsten zien tijdens Toneel op de Deel, onderdeel van het Limburg Festival. Met de beeldende voorstelling Meer werken de Spullenmannen in een futuristisch sprookje een hedendaags thema uit: het probleem van zingeving in een wereld waarin alles mag en kan. Spullen uit een voorbije tijd zijn in een nieuwe constellatie bij elkaar gezet. Alles staat op metershoge poten, waardoor de suggestie wordt gewekt dat de boel elk moment kan overstromen.

Grathem: de oude schuur van Op Kapittelsbos, Bosstraat 3. Tijd: 19.30u & 22.00u. Entree: 3,50 euro. Res/inl: www.limburgfestival.nl.[br/]

3 FILM

Superman Returns

De verlosser is terug op aarde en hij draagt een blauw pak met een rode cape. In Superman Returns - het vijfde deel in een reeks die in 1978 begon - is de godsdienstige verlossingssymboliek er zo dik bovenop gelegd dat die niemand kan ontgaan. Amerika moet worden verlost van het kwaad, of het publiek dat nu associeert met aartsvijand Lex Luthor (Kevin Spacey) of met Al Qaeda wegens de brandende wolkenkrabber.

Regie: Bryan Singer. Met: Brandon Routh, Kate Bosworth, Kevin Spacey, Parker Posey, James Marsden, Eva Marie Saint. In: 95 bioscopen.[br/]

4 OPERAFRAGMENTEN

The Dutch Opera Singers

In de Amsterdamse Vondelkerk worden elke maandagavond tot eind augustus fragmenten uit wereldberoemde opera`s ten gehore gebracht door The Dutch Opera Singers. Het gezelschap bestaat uit de sopraan Lieve Geuens, de mezzosopraan Mylou Mazali, de tenor Edwin van Gelder en de bariton Rob van Surksum, die op piano zullen worden begeleid door Yolanda van Tongeren of Hein Hoogendoorn. Het repertoire staat geheel in het teken van de opera en wordt semi-scenisch gebracht.

Amsterdam: Vondelkerk. Tijd: 20.30u. Kaarten (18,50 euro): 0900-0191 en vanaf 20u. in de Vondelkerk. Inl. www.thedutchoperasingers.nl.[br/]

5 TENTOONSTELLING

Fashion DNA

Het thema van de tentoonstelling Fashion DNA is `identiteit`. Ons uiterlijk heeft te maken met ijdelheid, zelfprojectie, machtsvertoon, onzekerheid en status. Fashion DNA laat zien dat de zoektocht naar identiteit van alle tijden is. Ook de invloed van stijliconen als Robbie Williams en Madonna komt aan de orde. De verhalen over lichaamsvervorming, sport en erotiek worden verteld in videoclips, advertenties en kleding.

Amsterdam: De Nieuwe Kerk, Dam. T/m 22 okt, 10.00-18.00u. Inl: www.nieuwekerk.nl. [br/]