Warme ochtendhuid die smacht naar nachthelden

Bram Kwekkeboom in ‘Night Flight’ (foto Ben van Duin) Duin, Ben van

Jeugdtheater: Night Flight van MUZ-theater op festival De Karavaan. T/m 15 aug. Den Helder Airport. Inl. 075-7715770 of www.muz.nl.

Wanneer de nachtpiloten vliegen, met wapperende witte dassen, zitten de spelers achter bureauventilatoren. Dan gaat ook de roldeur van de kleine loods omhoog, en verbeeldt de nachthemel boven Den Helder Airport de ruige wolkenzee boven Patagonië of San Antonio. Je moet dan wel even je vingers in je oren steken. Het geronk van een naderend vliegtuig is een aanslag op de trommelvliezen.

Voor het festival De Karavaan speelt het Muz Theater op het vliegveld van Den Helder de jeugdvoorstelling Night Flight, gebaseerd op het boek Vol de Nuit (1931) van Antoine de Saint-Exupéry. De schrijver, bekend van Le Petit Prince, was zelf een even gepassioneerde als gemankeerde piloot, die verschillende ongelukken overleefde en in 1944 met vliegtuig en al in de Middelandse Zee verdween.

In Night flight dwingt de ambitieuze posterijenbaas Rivière zijn piloot Fabian om in dreigend noodweer een lading post weg te brengen. Regisseur Ben Harrison voert ons mee naar het Zuid-Amerika van de jaren twintig. Heroïsche jaren. Jaren waarin de grenzen van tijd en ruimte werden overschreden door nieuwe, zinderende technologie. Rivière, met brille vertolkt door Bram Kwekkeboom, staat er middenin. Maar hij bevindt zich ook op een hellend vlak. Letterlijk: in het midden van de loods loopt zijn enorme bureau schuin op. Terwijl het bakeliet onophoudelijk rinkelt en de telegrafisten zich uit de naad werken, dondert hij zijn decreten vanaf de top naar beneden. Dingen kunnen altijd beter, sneller. Als mensen zich maar niet altijd lieten afleiden door menselijkheid.

Aan weerszijden van Rivières kantoor wachten de vrouwen op hun nachthelden met hun warme ochtendhuid op reusachtige, rechtopstaande bedden.

Als Rivière thuiskomt, is er niemand die op hem wacht. Een dolende engel, zijn zachtere ik, fluistert hem dit in. Maar de directeur blijft een directeur. „Je kunt niet duizend kilometer vliegen als je je blindstaart op het landschappelijk schoon van een enkel meisje. Het gaat hier om een veel groter landschap, dat is alles! Ofwel je berijdt de storm ergens ten zuiden van de ribben van je geliefde, of je berijdt de hele hemel. En het is allebei liefde.”

Ben Harrison, sinds vorig jaar betrokken bij het Muz Theater, toont de keerzijde van het heldendom op vindingrijke, beeldende wijze. Een happy end kent Night Flight niet. Rivière is en blijft harteloos. Hoewel, de maagkrampen die hij na de dood van Fabien steeds vaker krijgt, doen toch iets van een hart vermoeden.

    • Isabella Steenbergen