Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Gesprek met de voorzitter Frank van Dalen van het COC over de Gay-parade in Amsterdam en homohaat in Oost-Europa. In de serie De beuk erin vindt Dichter des Vaderlands Driek van Wissen het Groninger Museum het lelijkste gebouw van Nederland. Ned. 3, 22.10-22.35u.

DOCUMENTAIRE

Living with illegals. Documentairemaker Sorious Samura begeeft zich in de wereld van de illegale immigranten. Samura wil begrijpen hoe het is om een illegale immigrant te zijn, dus leeft hij onder dezelfde omstandigheden en ervaart hij dezelfde ontberingen als zijn metgezellen. Hij reist van Marokko naar Europa door Spanje en Frankrijk en uiteindelijk steekt hij het Kanaal over naar Engeland. CNN, 16.00-16.45u. en 21.00-21.45u. Herhaling zondag 8.00-08.45u. en 21.00-21.45u.

Terzake zaterdag. Reportage over de Ganges die ontspringt in de Himalaya bij de grens met China. Voor Hindoes is het een levende godin die ten minste een keer in het leven moet worden bezocht. Canvas, 20.00-20.50u.

Oil, sweat and rigs: Saving MARS. Na de verwoestingen door orkaan Katrina vindt één van de grootste industriële bergings- en hersteloperatie in de geschiedenis plaats om de olieproductie weer op gang te brengen. Discovery Channel, 20.00-21.00u.

The story of light entertainment. Serie over de historie van het amusementsprogramma met vandaag: Radio stars. De radio heeft meer quizzen en komieken voortgebracht dan alle andere media. In de jaren '30 en '40 waren de grootste sterren te horen op de radio en zelfs de komst van televisie bracht hierin geen verandering. BBC2, 22.25-23.55u.

Laughter in the house: The story of British sitcom. Eerste aflevering van een driedelige serie over de geschiedenis van de Britse comedyserie. Vandaag: Early days, met o.a. Hancock half hour en Men behaving badly. BBC2, 23.55-00.45u.

AMUSEMENT

How do you solve a problem like Maria? Zangwedstrijd waarin een hoofdrolspeler voor de musical The Sound of Music wordt gezocht. BBC1, 19.50-20.50u. en 22.25-23.00u.

Jamie Olivers keuken. De Britse kok leidt 15 jonge, werkloze Londenaren op tot chef-kok voor zijn nieuwe restaurant, waar niet een diploma maar de liefde en fantasie voor lekker eten je tot een goede kok maken. RTL5, 20.00-21.30u.

De TV-comeback. Achtdelige ‘comebackshow’ waarin acht voormalige tv-helden weer voor de camera’s worden gesleept, met een kijkje in hun dagelijkse leven en een ‘speciale gast’ met wie over verleden, heden en toekomst wordt gekletst. Vandaag Chiel Montagne. Ned. 1, 20.30-21.25u.

Herman den Blijker: Herrie in de keuken! Chef-kok Herman den Blijker krijgt een week de tijd om noodlijdende restaurants te reorganiseren. Deze eigenaar van een aantal Rotterdamse restaurants wordt door de programmamakers aanbevolen vanwege zijn knowhow op het gebied van restaurantconcepten. RTL5, 21.30-22.00u.

KUNST

Architectuur als avontuur. Op stap door Shanghai met de Franse architect Martin Robain, één van de oprichters van de Architectuur Studio in Parijs, het architectencollectief dat het Olympisch Dorp in Athene en het nieuwe gebouw van het Europese Parlement in Straatsburg ontwierp. De Studio won de internationale competitie voor de Wereld Expo van 2010 met de Flower Bridge, een enorme hangende-tuinenbrug over de rivier de Huangpu die het oude en het moderne Shanghai verbindt. Ned. 1, 16.05-16.35u.

Tijd van oogsten. Paul van Vliet praat met beeldhouwers die naam maakten na de Tweede Wereldoorlog over de pijn van de oorlog en de drang om iets nieuws te creëren. Is hun beste werk al gemaakt of zal het ultieme beeld nog komen? In deze aflevering Nel van Lith (1932). Ned. 1, 16.35-16.55u.

SPORT

Wielrennen: Ronde van Duitsland. Rechtstreeks verslag van de 4e etappe: Heidenheim - Bad Tölz (203 km). België 1, 14.15-16.05u.

Studio Sport: EK Zwemmen. Live verslag van het EK Zwemmen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Commentaar: Jeroen Grueter. Ned. 2, 17.00-18.40u.

LG Amsterdam Tournament. Rechtstreeks verslag van de wedstrijden tussen Inter Milan tegen FC Porto en Ajax tegen Manchester United. Gisteren werden de eerste twee partijen gespeeld. SBS6, 18.25-23.15u.