Televisie Voorkeur

documentaire

Earth investigated: Asteroid attack. Volgens wetenschappers kunnen we de koers van een asteroïde veranderen door er een ruimteschip op te laten landen. National Geographic, 19.00-20.00u.

Panorama: China van binnenuit. Tweede deel van een vierluik over het leven in China. Mannen en vooral vrouwen worden in China door economische wetmatigheden gedwongen om persoonlijke offers te brengen. België 2, 20.00-21.05u.

Whose water is it anyway? In delen van Engeland heerst grote droogte. Iedereen moet zuinig met water omgaan, maar toch lekken er miljoenen liters weg bij de geprivatiseerde watermaatschappijen, die ook enorme winsten maken terwijl de consument steeds hogere rekeningen moet betalen. BBC1, 23.15-23.55u.

ZDF-History: Ein Leben für die Revolution – Fidel Castro zum Achtzigsten. Portret van de Cubaanse president Fidel Castro die deze week een darmoperatie onderging. Hij is snel van begrip, heeft wilskracht te over en is een charismatisch redenaar. Op 13 augustus wordt Fidel Castro tachtig jaar. ZDF, 23.30-0.05u.

informatief

ZDF.reportage: Zäune, Zwerge, Blumenzwiebeln. Reportage over het volkstuinencomplex Jungfernheide in Berlijn, een waar toevluchtsoord voor gestreste stedelingen. ZDF, 18.30-19.00u.

Adventure X: Anaconda wanted. De anaconda is het meest gevreesde dier uit Zuid-Amerika. Wanneer de langste slang ter wereld zijn sterke lijf om zijn prooi slingert, is er meestal geen redden meer aan. ZDF, 19.30-20.15u.

Journeys into the ring of fire. Serie over spectaculaire vulkanische landschappen in de Stille Zuidzee. Vulkaanuitbarstingen in Indonesië hebben grote gevolgen voor de hele wereld gehad. Ze veroorzaakten bijvoorbeeld hongersnoden in Europa en Amerika. BBC2, 21.00-22.00u.

Blizzard - Race to the pole. Eerste deel van een 6-delige serie waarin de ontdekkingsreis uit 1911 van Robert Falcon Scott en zijn Noorse concurrent Roald Amundsen naar de Zuidpool wordt gereconstrueerd. Het Noorse en het Engelse team kunnen twee weken in Groenland acclimatiseren en wennen aan de sledehonden. BBC2, 22.00-23.00u.

amusement

De zingende zaak. Vierde aflevering van een serie waarin de beste zang- en danstalenten van twee bedrijven tegen elkaar uitkomen. Vanavond met de Kantoorinrichters uit Houten tegen een accountantskantoor uit Rotterdam. Ned.1, 20.30-21.30u.

kunst

Close-up: Frida Kahlo. Herhaling uit maart van het portret van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo die op jonge leeftijd polio kreeg en op haar zeventiende een busongeluk waar ze nooit meer helemaal van herstelde. Maar dat stond een flamboyant en rebels leven vol kunst en passie niet in de weg. Ned.1, 19.00-20.00u.

muziek

Tien maal Mozart: Lang Lang speelt in Peking. Zesde deel van een serie waarin het Chinese pianofenomeen Lang Lang de geboortedag van Mozart viert met een uitvoering van het pianoconcert nr. 24 KV 491 in de Concertzaal van Peking. Hij wordt begeleid door het China Philharmonic Orchestra onder leiding van Long Yu. Ned.3, 11.00-12.00u.

Koffieconcert: De grote componisten. In deze dertiende aflevering staat de Duits-Britse componist Georg Friedrich Händel (1685-1759) centraal. Als zeventienjarige genoot hij reeds een grote faam als organist en kreeg hij een betrekking aan de gereformeerde domkerk van Halle. Hij schreef opera’s, oratoria, orkestwerken en kamermuziek. Een van zijn bekendste oratoria is Messiah uit 1742. Zeer bekend is ook Watermusic die Händel componeerde voor een feest van koning George I. Ned.2, 11.00-12.00u.

Matangi Kwartet: Honderd jaar samen. Eerste deel van een vierluik waarin acteur Jim de Groot het succesvolle Matangi strijkkwartet volgt. De jonge, bevlogen musici worden dicht op de huid gezeten tijdens werk en privéleven. Ned.3, 13.42-14.10u.

Elisabeth Schwarzkopf. Wegens het overlijden van de sopraan Elisabeth Schwarzkopf een herhaling van de drie masterclasses die zij in de jaren ’80 in het concertgebouw in Amsterdam gaf aan Charlotte Margiono, Miranda van Kralingen en Young-Hee Kim. Ned.3, 14.10-15:25u.