Televisie Overige Films

Robin and Marian (Richard Lester, 1976, VS). Typische Lester-grappen doorspekken tegendraadse elegie over de Middeleeuwen. Robin Hood (Sean Connery) keert terug naar Sherwood Forest en legt het andermaal aan met Maid Merian (Audrey Hepburn). RTL7, 14.30-16.30u.

Continuavano a chiamario Trinità / Trinity Is Still My Name (Enzo Barboni, 1971, Italië). Komische spaghettiwestern met de knokgasten Terence Hill en Bud Spencer. Talpa, 18.15-20.30u.

Stir Crazy (Sidney Poitier, 1980, VS). Beperkt leuke gevangenisklucht waarin menig cliché van het 'serieuze' gevangenisgenre op de hak wordt genomen. Gene Wilder en Richard Pryor worden als dikke vrienden bij vergissing gearresteerd en tot 125 jaar cel veroordeeld. Veronica, 18.30-20.30u.

Cocktail (Roger Donaldson, 1988, VS). Onnozele zedenkomedie grossiert in kroegwijsheden. Tom Cruise ontpopt zich tot bij de dames populaire barman en leert dat nietsontziende ambitie onderdoet voor een fatsoenlijk gezinsleven. Ook met Bryan Brown. Veronica, 20.30-22.30u.

Op hoop van zegen (Guido Pieters, 1986, Nederland). Stuurloze ‘all star’-verfilming van vermaard visserdrama probeert Heijermans in zijn waarde te laten maar voorziet tegelijkertijd in een populistisch muzikaal intermezzo van Danny de Munk alias Barendje. Ook met Kitty Courbois (Knier), Renée Soutendijk (Jo), Huub Stapel (Geert), Rijk de Gooyer (reder Bos) en Leen Jongewaard (Kaps). RTL7, 22.00-24.00u.

I Know What You Did Last Summer (Jim Gillespie, 1997, VS). Tieners worden opgejaagd door een mysterieuze moordlustige visser met vishaak in niet onaardige exploitatiefilm in het slasher-genre. De film neemt zichzelf te serieus, hoewel hij werd geschreven door de auteur van de Scream-films. Veronica, 22.30-0.20u.

Code 46 (Michael Winterbottom, 2003, GB). Wrang visioen van Winterbottom. In een naaste toekomst is de aarde opgedeeld in hooggebouwde steden en een woestenij daarbuiten. In de steden wonen de gepriviligeerde rijken met toestemming van de almachtige verzekeraars. Buiten blijven de armen blootgesteld aan dodelijke virussen. Een verzekeringsagent (Tim Robbins) krijgt de opdracht een fraudegeval te onderzoeken en ontmoet op die manier de vrouw van zijn leven. Ook met Samantha Morton, David Fahm. BBC2, 23.00-0.30u.

Comme des rois (François Velle, 1997, Frankrijk/Polen). Twee Poolse broers worden op het Franse filmfestival van Reims aangezien voor een IJslandse cineast en diens persattaché. Blijspel telt bijrollen voor Maruschka Detmers als afgeschreven filmster en Thierry Lhermitte als filmproducent. TV5, 23.10-1.00u.

Land des Schweigens und der Dunkelheit (Werner Herzog, 1971, West-Duitsland). Klassieke documentaire van Herzog over de ervaringswereld van een 56-jarige, doof-blinde vrouw. De keuze van zomergast Joep van Lieshout. Ned.3, 23.40-1.05u.

The Van (Stephen Frears, 1996, Engeland). Na The Commitments (Alan Parker, 1991) en The Snapper (Stephen Frears, 1993) voltooit deze laconieke film de adaptatie van de Barrytown-trilogie van de Ierse schrijver Roddy Doyle. Aan de vooravond van het wereldkampioenschap voetbal van 1990 maken twee werkloze vrienden in een voorstad van Dublin van een vervuilde bestelbus een lucratieve snackbar. Ook met Colm Meaney. BBC1, 23.55-1.30u.

The Asphalt Jungle (John Huston, 1950, VS). Veel geïmiteerde misdaadklassieker wordt verteld vanuit het (destijds ongebruikelijke) perspectief van de criminelen en is eerder een karakterstudie van losers dan een thriller. Bijrol van Marilyn Monroe. BBC2, 0.30-2.20u.