Televisie Film van de dag

The Third Man. „In Italy for thirty years under the Borgias they had warfare, terror, murder, bloodshed – but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci and the Renaissance. In Switzerland they had brotherly love, they had five hundred years of democracy and peace, and what did they produce? The cuckoo clock.”Deze beroemde monoloog werd door Orson Welles geïmproviseerd op de set van The Third Man. Welles speelt Harry Lime, een zwarthandelaar die in naoorlogs Wenen voor grif geld penicilline verkoopt. Om nog meer geld te verdienen lengt hij het medicijn aan met water waardoor baby’s sterven in het ziekenhuis. Lime is iemand die een slaatje slaat uit de chaos van een stad die opkrabbelt uit vijf jaar Anschluss met Duitsland. The Third Man werd bij een Engelse enquête onder filmkenners in 2000 uitgekozen als de beste Britse film van de vorige eeuw.(Carol Reed, 1949, GB), België 2, 23.15-1.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg