Ruzie om jarige Bartók

Bijna was iedereen Bela Bartóks 125ste verjaardag vergeten, zelfs de landgenoten van de Hongaarse componist. Vorig jaar werd haastig een commissie opgericht die alle concerten van Bartók die toch al stonden gepland, snel het stempel ‘Bartók-jaar’ gaven.

Iván Fischer, oprichter en dirigent van het Boedapest Festival Orkest, stapte woedend uit de Bartók-commissie. In een toelichting schreef hij: „De werkzaamheden van de commissie richten zich niet op de muziek van Bartók, maar hebben als enig doel het verlenen van overheidssteun aan bepaalde belangengroepen van het Hongaarse muziekleven.” De commissie besloot namelijk tijdens haar eerste en enige zitting om een nieuwe cd-reeks met het verzameld werk van Bartók uit te brengen, met als centrale musicus de pianist en dirigent Zoltán Kocsis.

Het stak Fischer dat hijzelf, vermaard dirigent van onder meer het Concertgebouworkest, niet bij het project betrokken is. Ook andere Hongaarse grootheden als dirigent Georg Solti, de pianisten András Schiff en Dezso Ránki en violist György Pauk zijn niet gebeld. Fischer vond verder dat de staat geen geld moest steken in commerciële ondernemingen, en ook best een box kon samenstellen met bestaande opnames.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht ‘Ruzie om jarige Bartók’ (5 augustus, pagina 9) stond dat dirigent Georg Solti niet gebeld was voor een nieuwe cd-opname van het verzameld werk van Bartók. Solti is in 1997 overleden. Bedoeld werd dat een oude opname van hem niet werd gebruikt.

    • Györgyi Dandoy