Rosiri (45): Grasveld

Waar is de mol? Feuilleton van Iris Koppe over een modern kind van gescheiden ouders

Met twee grote reistassen stapte Rosiri de tuin van haar vader in. Ze liet de bagage vallen en zuchtte diep. Waarschijnlijk had ze zo zwaar moeten sjouwen omdat ze haar wasgoed nat ingepakt had. Door een hectisch vertrek uit Salou had ze geen tijd gehad de kleding te drogen.

Achter Rosiri viel het hek in het slot. Verwonderd keek ze de tuin in waar Hidde verhit met een spade op het gras stond te slaan.

„Verdomme, gister dacht ik dat-ie weg was, die klote-mol.” Op het grasveld waren grote donkere plekken zichtbaar, waar de aarde bobbels vertoonde. „Kom eens kijken, dan zie je hoe hij beweegt.” Met tegenzin ging Rosiri bij een berg aarde staan. Ze was brak van de vlucht en van de hele week meedoen aan de ‘meter-bier-competitie’ in de Spaanse badplaats. Het liefst wilde ze op bed gaan liggen en voorlopig niet meer wakker worden.

Helaas werd er nu van haar verwacht dat ze haar ogen richtte op de zwarte grond waar ze niks zag bewegen. „Blijf nou even kijken”, snauwde Hidde toen Rosiri aanstalten maakte om haar bagage binnen te zetten. Rosiri wist dat de liefde van de man voor zijn grasveld erg diep ging en dat er maar weinig dingen waren die daar tussen konden komen. „Ik ben haast overspannen geraakt door dat beest”, tierde Hidde.

Het was inderdaad zonde om te zien hoe een mol in een week tijd een kwart van het gazon had omgewoeld. Maar om nou zo te gaan staan vloeken vond Rosiri ook wat overdreven. Gelukkig waren de buren op vakantie.

„En weet je waar dat beest vandaan komt?”, hijgde Hidde. „Van die buurman hiernaast. Zo’n asociale vogel die ook altijd zijn vuilnis te vroeg buiten zet. Die mol komt onder zijn heg vandaan.”

Rosiri staarde nog steeds naar de levenloze hoop aarde. Ze vroeg zich af of Naomi op dit moment op de tweede verdieping van het huis zou zijn. De vrouw, van wie haar vader binnenkort zou scheiden, had met een rechtszaak tegen Rosiri gedreigd. Gelukkig was Ton opgepakt als dader voor de mishandeling van Clint en ging Rosiri vrijuit. De afgelopen dagen had Rosiri veel aan Ton gedacht. Ze kon niet bevatten dat ze niet had gemerkt dat Ton ook op de rommelzolder was geweest tijdens de housewarming. In haar gedachten had ze de veertiger om de haverklap naar de avondwinkel gestuurd om bier te halen. Waarom had hij Clint geslagen?

Rosiri liet de molshoop voor wat die was en glipte het huis binnen. Toen ze naar de wc ging zag ze Naomi op de tweede verdieping een bord nasi eten. Hidde had Rosiri verteld dat Naomi niet wilde vertrekken uit zijn huis. Ze vond dat ze na de scheiding ook recht had op een deel van de woning. Op dit moment mocht Hidde ook niet op haar verdieping komen, waardoor hij bij de buren moest douchen.

„Kom snel, hij beweegt!”, hoorde Rosiri toen ze de wc doortrok. „Schiet op!” Hoewel ze zich haastte zag ze alleen haar vader die met geweld zijn spade op de grond sloeg.

Ze moest maar eens naar haar eigen huis. Binnen pakte ze haar tassen en zocht tussen de natte kleren naar geld waarmee ze haar huisbaas moest betalen voor de huur van augustus.

Hidde had nu het grasveld onder water gezet. Op haar blote voeten glibberde Rosiri naar het hek. Met de brandspuit die in de gemeenschappelijke ruimte van het gebouw hing, probeerde Hidde de molshopen weg te spuiten. „Pap, zo’n ding gebruik je als er brand is”, begon Rosiri. Maar Hidde luisterde niet.

Wordt vervolgd...
    • Iris Koppe