Rechts Amerika blij met film Stone

Toen in mei de trailer voor de 9/11-film World Trade Centervoor het eerst in New York vertoond werd, bedekten filmbezoekers ogen en oren. Filmstudio Paramount liet in bioscopen borden met waarschuwingen plaatsen. Het voorproefje zou shockerend kunnen zijn in een stad die het doelwit was van de aanslagen op de torens die centraal staan in deze film.

Na de première donderdag – zonder galareceptie – in New York blijken weinig bezoekers geschokt. Integendeel, de anders zo controversiële regisseur Oliver Stone krijgt zelfs waardering uit onverwachte hoek: van christelijk rechts. Het conservatieve Media Research Center noemt de film „een meesterwerk” en „een levende herinnering aan de liefde, heroïek, het geloof en het patriottisme waaruit ons land zijn opgebouwd”.

Stone had tot dusver patent op kritiek van rechts, wegens zijn linkse en/of gewelddadige films zoals JFK en Natural Born Killers. Columnist en commentator van de conservatieve tv-zender Fox, Cal Thomas, noemt Stones World Trade Center „een van de meest uitmuntende pro-Amerika, pro-familie, pro-geloof, pro-mannen, vlaggenzwaaiende God-Bless-America-films die je ooit zult zien”.

De voorvertoningen van de film zijn begeleid door het marketingbedrijf dat bij de presidentsverkiezingen de Democratische kandidaat John Kerry aanviel omdat die zijn Vietnam-verleden zou hebben overdreven. Stone, een uitgesproken Democraat, heeft die aanval op Kerry publiekelijk veroordeeld.

World Trade Center gaat over de twee agenten die na 22 uur als laatste overlevenden onder de puinhopen van de Twin Towers werden uitgehaald. De ‘echte’ John McLoughlin zei bij de première dat Stone „bewonderenswaardig” werk heeft afgeleverd. De agenten worden gespeeld door Nicolas Cage en Michael Pena. ‘Ground zero’ is nagebouwd in Los Angeles.

Voor de première zorgde actrice Maggie Gyllenhaal, die de vrouw van een van de agenten speelt, voor ophef. Ze zei dat het buitenlandbeleid van de VS mede schuldig is geweest aan de aanslagen. Na een urenlang gesprek met de echte agent en zijn echtgenote kon ze toch in de film blijven. World Trade Center draait vanaf woensdag in 1.500 Amerikaanse bioscopen en vanaf 21 september in Nederland.