Rechter: Eternit deels aansprakelijk

Rotterdam, 5 aug. Asbestverwerkende fabriek Eternit in Goor is deels aansprakelijk voor het ontstaan van de dodelijke ziekte mesothelioom die door asbestblootstelling is veroorzaakt. Dat heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam bepaald in een kort geding dat door de nabestaanden van een onlangs overleden aannemer was aangespannen. De rechter heeft Eternit veroordeeld tot het betalen van 20.000 euro schadevergoeding aan de nabestaanden van een aannemer die van 1962 tot 1994 met asbestplaten heeft gewerkt. Volgens de uitspraak van de rechter is de aannemer zelf ook voor de helft aansprakelijk. Vanaf 1979 had hij zich beter op de hoogte moeten stellen van de gezondheidsrisico`s. Fabrikant Eternit heeft toen zijn asbestproducten voorzien van een geel gekleurd waarschuwingsetiket.