Oud-international Ricksen kickt af in Britse kliniek

Topvoetballer Fernando Ricksen, die twaalf keer in het Nederlands elftal speelde, laat zich in een Engelse kliniek behandelen voor zijn verslaving aan alcohol. Volgens de voetballer is verslaving een onderschat probleem in de voetbalwereld.

Ricksen (30) zegt dat vandaag in een vraaggesprek met deze krant. De verdediger werd vorige maand wegens wangedrag tijdelijk uit de selectie gezet van zijn huidige club, de Glasgow Rangers.

Het is opmerkelijk dat een actieve profvoetballer hulp zoekt en openlijk spreekt over een dergelijk probleem. Door de hoge transfersommen en salarissen staan voetballers volgens Ricksen onder steeds grotere druk. Dat zou leiden tot misbruik van drank en drugs. „Ik stond versteld hoeveel bekenden ik in de kliniek tegenkwam”, aldus Ricksen.

Volgens Ricksen kunnen voetbalclubs losbandig gedrag van hun spelers voorkomen met hulp van een psycholoog. „In een mannenwereld zijn psychologen taboe, maar je gaat problemen niet uit de weg door te doen alsof ze niet bestaan. Heel veel voetballers zijn verslaafd aan gokken, seks, drugs en drank.”

interview:pagina 13