Oegandese rebellen staken het gevecht

De Oegandese rebellenbeweging LRA heeft gisteren een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd in haar strijd tegen het Oegandese regeringsleger. De aankondiging lijkt een gebaar naar de Oegandese regering met het oog op de vredesbesprekingen tussen de beide partijen, die komende week verder moeten gaan.

De regering van Oeganda heeft in een reactie het staakt-het-vuren afgewezen. Zij vreest dat de rebellen een tijdelijke opschorting van de gevechten zullen gebruiken om zich te herbewapenen. De regering heeft herhaaldelijk verklaard alleen te zullen instemmen met een staakt-het-vuren als onderdeel van een bredere vredesovereenkomst.

„Ik beveel al onze actieve bevelhebbers om met onmiddellijke ingang elke vorm van vijandelijkheden tegen het regeringsleger en anderen te staken”, staat in een verklaring die een LRA-woordvoerder gisteren telefonisch aan enkele persbureaus voorlas vanaf het rebellenkamp in Congo. De verklaring is opgesteld door Vincent Otti, de plaatsvervanger van LRA-leider Joseph Kony.

De geplande besprekingen zijn bedoeld om een einde te maken aan de al bijna twintig jaar durende strijd tussen de regering van Oeganda en de LRA. De rebellen zijn berucht, omdat zij kinderen ontvoeren, dwingen tot seksslavernij en inzetten als militairen. De gesprekken moeten plaatsvinden in het semi-autonome Zuid-Soedan, dat bemiddelend optreedt omdat het conflict zich mede op zijn grondgebied afspeelt.

LRA-voorman Kony weigerde tot dusver deel te nemen aan de besprekingen. Hij vreest te zullen worden ontvoerd en uitgeleverd aan het Internationale Strafhof. Dat heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. (AP, Reuters)