Koreaanse christenen Afghanistan uitgezet

Ongeveer 600 Zuid-Koreaanse evangelische christenen zijn gisteren Afghanistan uitgezet. Het ministerie van Binnenlandse Zaken besloot hiertoe omdat het vreesde voor de veiligheid van de ongeveer 1.200 tot 2.000 Zuid-Koreaanse bezoekers in het streng islamitische land.

De groep is lid van het Institute of Asian Culture & Development, een organisatie die bekendstaat om haar bekeringsijver in vooral China en islamtische landen. De afgelopen week waren waren zij ondanks waarschuwingen van de Afghaanse en Koreaanse overheden op toeristenvisa het land binnengekomen. Hun bedoeling was om ontwikkelingshulp op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en cultuur te bieden, aldus leider Choi Han-woo. Ook zouden zij er een „cultureel festival” vieren, zonder hun religie te beoefenen, beklemtoonde Choi.

Minister van Binnenlandse Zaken Yousef Stanezai vond echter dat het programma „tegen de islamitische cultuur en de Afghaanse gebruiken” was. Woensdag protesteerden honderden Afghanen in Mazar-i-Sharif tegen de aanwezigheid van de Koreanen.

De groep van 600 is gisteren in Kabul op door de Afghaanse overheid geregelde vluchten naar Mazar-i-Sharif (nabij de Oezbeekse grens) en Herat (nabij de Iraanse grens) gezet. Daar zouden zij via de weg Afghanistan verlaten. Anderen zouden vertrekken via al geboekte vluchten naar New Delhi en Almaty. (AFP, AP, Reuters)