Investeerders veroorzaken overnamegolf

Investeringsmaatschappijen die een hoog rendement eisen hebben de afgelopen zeven maanden voor ten minste 22 miljard euro aan Nederlandse ondernemingen gekocht.

Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant naar zogeheten durfkapitalisten. Een op de vijftig Nederlandse werknemers in de marktsector werkt inmiddels bij zo’n bedrijf met meestal buitenlandse eigenaren.

Gisteren betaalde een groep hoofdzakelijk Angelsaksische financiers 7,4 miljard euro voor de halfgeleiderdivisie van Philips, de dag daarvoor legde een andere groep 2,6 miljard euro neer voor het kabelnetwerk van energieleverancier Essent. Eerder dit jaar kochten de investeerders onder meer informatieleverancier VNU (7,5 mrd), kabelbedrijf Casema (2,1 mrd) en afvalverwerker AVR (1,4 mrd).

Met de miljardenovernames is een dominante Angelsaksische trend doorgebroken in het Nederlandse bedrijfsleven. Steeds meer ondernemingen komen in handen van ‘durfkapitalisten’ die een hoog rendement willen, de zogeheten private equity financiers.

Andere grote bedrijven die in handen zijn van deze specialisten zijn Maxeda, de nieuwe naam van detailhandelsbedrijf VendexKBB, zakenbank NIBC en kranten- en boekenuitgever PCM, eigenaar van deze krant en NRC.next.

De investeerders kopen een bedrijf met de bedoeling het na enkele jaren, soms na de overname van diverse andere ondernemingen, door te verkopen aan een concurrerent of aan andere beleggers.

Deze manier van zakendoen heeft wisselend succes. De overname van de noodlijdende vezeldivisie van Akzo Nobel eindigde in een uitverkoop, terwijl kunststofbuizenproducent Wavin uit Zwolle een Europees topbedrijf is geworden en waarschijnlijk nog dit jaar naar de beurs gaat.

Onder Nederlandse vakbonden groeit angst voor de saneringsijver van de durfkapitalisten. „Vooral werknemers zijn de dupe”, reageert voorzitter Van der Kolk van FNV Bondgenoten.

De investeerders maken rendementen van twintig tot dertig procent, aanzienlijk meer dan de beursgraadmeters. Dankzij deze opbrengsten loopt het storm onder pensioenfondsen, verzekeraars en rijke families om geld in deze financiers te steken.

Nieuw kapitaal: pagina 17

    • Daan van Lent
    • Menno Tamminga